Sziasztok!

Nemrégiben felkértek, illetve részben ajánlottam egy olyan cikk megírását, ami azoknak szól, akik nem tudják, hogy mi az a wargame – mégis mi alapján tologatjuk a kis katonákat, miért jó ez, hol érdemes elkezdeni, ésatöbbi. Az ötlet megtetszett, szóval úgy döntöttem, miért is ne, remek hobbi ez, de egy kívülállónak egy kicsit talán fura lehet elsőre. No de sebaj, mindenkinek el kell kezdenie valahol, és hát vannak rosszabb helyek is ennél a blognál ehhez…

Szerző: zirrian

2 komment

Wargame tankok festése TTQ-ra

2017.03.04. 11:12

Sziasztok!

Alábbi cikkem témája, mint a címe is mutatja, wargamezéshez készült tankok elkészítése TTQ (Tabletop Quality) szintre. Elsősorban 1:72, de használható 15mm-es járművekhez, vagy akár 28mm-esekhez is. Nem mondom, hogy ez a legszebb, legvagányabb festés, de az asztalon jól mutat, és nem olyan bonyolult megcsinálni. Nézzük mire van szükség:

- egy tank, alapszínek és egyéb holmik (stowage, géppuskák) felkenve

- Citadel Typhus Corrosion

- Vallejo German Camo Black Brown/50:50 sötétbarna:fekete mix

- szivacsdarabka

- félfényes és matt lakk

- Ammo/AK enamel bemosó (ez tankonként változó, milyen)

- kozmetikai pálcika (alakja miatt, fültisztító is jó)

- Ammo/AK filter

- Citadel Armageddon Dust/pigment/Ammo of Mig enamel Nature effect

dscf4578.JPG

S-Model M113 build

2016.06.26. 19:50

Sziasztok!

 

Mint azt előző posztom legvégén ígértem, kis vietnámi háborús téma következik - az S-Model-féle M113-as doboz kibontása, járgányok összerakása, vélemények, ésatöbbi.

m113.jpg

 

Tanktalpazás

2016.06.24. 21:47

Sziasztok!

 

Sikeresen lediplomáztam, így nem ígérem, hogy sok cikk lesz, de talán valamivel több. Sok tennivalóm lesz nyáron makettügyben, mivel az elmúlt kb. két hónap borzalmas volt, szeptemberben meg megyek vissza a rájátszásra. No, de nem is ezért vagyunk itt, hanem hogy egy érdekes témát járjunk körbe, pro és kontra, ez pedig a tankok és egyéb harcjárművek talpazása. Előrebocsátom, hogy 1:72-ről lesz szó, más méretarányokról nem nyilatkozok.

10177409_10152006307172093_776784855705278748_n.jpg

Sziasztok!

 

Ismét eltelt egy kis idő mióta utoljára publikáltam itt, de most épp kéznél volt egy doboz Sherman amiről tudok írni. Nem egy bonyolult modell, és nem is mennék most bele annyira a történelmi részletekbe, így csak egy rövid felvezetés:

 

dscf7624.JPG

 

Az M4A2 verziójú Shermant az amerikai erők elsősorban kiképzésre használták, csatatéren többnyire csak a Csendes-Óceáni hadszíntéren került elő a tengerészgyalogság színeiben. Ellenben juttattak belőle mind a briteknek, mind a szovjeteknek, és előbbiek még Normandiában is használták bizonyos páncélosegységekben. Kis keresgélés és turkálás után megtaláltam a 8th Armoured Brigade-ot, akik Sherman III-asokkal (ami az M4A2 brit jelzése volt) és Sherman Vc Fireflyokkal voltak felszerelve, ill. a gyalogoshadosztályomhoz (50th Northumbrian) passzoltak, mivel egy ideig együtt harcoltak. Mivel nem találtam olcsó M4A4 készletet, csak a PSC-set, amely jelenleg pénztárcatávolságon kívül esik, így fogtam és eBayről rendeltem egy dobozzal. Postával együtt kb. 4000 forintra jött ki, ami nem rossz, viszont utólag találtam hazánkon belül is a Modellvasút Centerben, 2700 forintos áron, ha esetleg valakinek kellene. Néztem a Silverlandnél is, mivel tudom, hogy forgalmaznak Armourfast maketteket, de sajnos ez az egy pont nem volt náluk. Lehetséges lett volna még az Italeri M4A2 készlet beszerzése, de mivel még egyéb kiadásaim is voltak, az olcsóbb opció mellett tettem le a voksom - elképzelhető, hogy szükségem lesz még egy dobozra, abból már lehet, hogy az Italeri-félét szerzem be, ill. egy doboz Armourfast Firefly is esedékes lesz még.

 

Age of Tyrants (p)review

2015.12.30. 12:26

Sziasztok!

 

Mivel lassan egy éve nem írtam a blogra, és mivel egy remek új cikkre nyílt lehetőségem, újabb bejegyzéssel jelentkezek, ezúttal egy teljesen új témával, és a blog témáját tekintve új méretaránnyal. John Robertson, az Age of Tyrants egyik megalkotója felkért a fordítás elkészítésére MasterDwalin kollégával együtt, emellett küldött nekem pár sample járművet is a leendő rangeből. Így hölgyeim és uraim igen, első „fizetett” cikkemet olvashatjátok a blogon : ) Nem fogok Mountain Dew és Doritos review-okat írni ettől, de egy blog írójának mindig hatalmas élmény ha elismerik. Innen is köszi minden kedves olvasómnak, még ha hanyagoltalak is benneteket az elmúlt időszakban. Utolsó évemet csinálom az egyetemen, így nem hiszem, hogy sokkal több poszt lenne a közeljövőben, de megpróbálok haladni (és akár a két elindított cikksorozatomhoz is hozzátoldok ezt-azt…).

Hi folks,

As I haven’t really updated my blog in about a year, and got an opportunity for an interesting article, here I am with a new one, this time with an entirely new period and scale for my blog. John Robertson, one of the makers of Age of Tyrants asked me to help with the Hungarian translation of his game along with MasterDwalin, and he was kind enough to send me some review samples, so yes, Ladies and Gentlemen, this is the first „paid” review on my blog : ). I won’t be writing Mountain Dew or Dorritos reviews from now on, but it’s always a big step in a blogger’s life when his work is appreciated. So thanks for all my readers, even tho I’ve been neglecting you for some time now. I’m (hopefully) in my last year at college, so I’m not sure if there’ll be more frequent posts, but I’ll try to do my best (by making some more posts for the two series I’ve started – not in English yet, but given there’s need for it, I can translate them).

wallpaper_junkers_1920x1200.jpg

 

Sziasztok!

Még Karácsony után rendeltem a MoM Miniaturas - Divine Rage figurái közül egy ember parancsnoki csapatot, mivel nagyon tetszettek, és az áruk sem volt túl magas. 7 euró 4 műgyanta figuráért, amihez az alap troopert huszasával, 1 euróért darabját lehet venni. A posta mindössze 1.20 euró volt, ami Spanyolországból több, mint kellemes. A posta is kifejezetten gyors volt, hisz 19-én adták fel, és 23-án meg is érkezett (bár hozzá kell tennem, hogy kb. egy héttel azelőtt rendeltem meg). Oh, és ez lesz a blogom első kétnyelvű posztja, mivel eddig nem nagyon találtam review-t a figurákról, pedig kifejezetten jók, és megérdemlik az ismertséget. Fogadjátok hát szeretettel, és előre is elnézést a felmerülő nyelvtani hibákért.

 

Hi folks,

After Christmas I've ordered from MoM Miniaturas - Divine Rage's range a human command group, as I really liked how they look, and they weren't too expensive. 7 Euros for 4 resin minis, while the basic troopers for them are 20 Euros for 20 minis. Postage was only 1.20 Euros from Spain to Hungary, which is more than reasonable. They arrived rather quickly, as I got notification of them sending the minis on the 19th of January, and I got them on the 23rd. Tho I have to note that I've placed my order on the 12th. Oh, and this post is the first on my blog that's written in both English and Hungarian, as I couldn't find any reviews of the Divine Rage minis, but I feel they deserve ackowledgement around the internet. So, take this post as a milestona in my blog's history, and I'd like to apologize for any grammatical errors in advance. Let's begin!

Sziasztok!

Sok szó még nem esett a blogon a napóleoni dolgokról, pedig eléggé sikerült elvesznem bennük az utóbbi időben. Színes uniformisok, rengeteg lehetőség, és egy korszak, ami nem is annyira unalmas, mint az elsőre látszik...

pw1.jpg

2015-ös Újévi tervek

2014.12.31. 23:41

Sziasztok!

Új év, új projectek, meg régiek folytatása. Nézzük, mit kellene saját seregeimhez csinálni és beszerezni jövőre. Aztán majd meglátjuk, mi sikerül.

Kezdjünk egy gyors listával:

- Napóleoni francia sereg

- Napóleoni poroszok

- Normandiához britek

- Normandiához németek

- Észak-Afrika

- Csendes-óceáni japánok

- ANZAC

- WW1 

- Gyűrűk Ura

- 100 éves háborús franciák

- SAGA seregek

- Gallok

 

Sziasztok!

Most, hogy az elérhető maketteket nagyvonalakban kitárgyaltuk, építsünk sereget!  Alapvetően Bolt Actionhöz készül, de az alapelvek 1:1 arányú játékokhoz felhasználhatók. Kezdjük is el a Császári Japán Hadsereg felépítésével!

 

Először is az angolul tudóknak szeretném ajánlani a Bayonet Strength oldalát:

http://www.bayonetstrength.150m.com/Japanese/standard_japanese_infantry_battalion.htm

Remek összefoglalója a háborúban résztvevő seregek felépítésének, és én is ezt az oldalt használom amikor új seregbe kezdek. 

Sziasztok!

Gondolom blogom olvasói között is van egy pár, aki rajongója az 1:72-es méretaránynak, az olcsó figuráknak, de a puha műanyag, amiből van, sok gondot okoz – lepattogzik a festék, lehetetlen lesorjázni, nem megy a ragasztás, ledobja az alapozót…na ebben szeretnék segíteni nektek. Kb. 200+ festett 1:72-es figurám van (ill. ennyit festettem ki eddig), és az ember idővel rájön pár hasznos dologra. Vegyük is szépen sorban.

blog1.jpg

Sziasztok!

 

Mint azt mindannyian tudjuk, az első világháborúban a tankok megszületését a végtelen állóháborúk megszüntetésére, és a végső áttörésre tervezték meg alapvetően. Japánban azonban ez nem volt tapasztalható, így a páncélosok tervezésére még nem került sor, azonban az ország felismerte a bennük rejlő lehetőségeket. Beszereztek hát néhány Whippet tankok, melyekből hat még 1930-ban is szolgálatot teljesített, valamint néhány FT-17-est. Utóbbiakat FT-Ko néven vetették be Mandzsúriában, majd rendeltek a franciáktól tíz darab NC-27-est, ami „Otsu” néven futott náluk, és a lengyel hadsereg is rendszeresített. Ez az egység azonban Kínában maradt a háború idején.

blog_1.jpg

Sziasztok!

 

Mivel rég volt cikk, és erről panaszkodtak is, gondoltam összedobok egy bejegyzést egy készülő seregemről. Hasonló témában vadász már írt egy cikket (http://killzoner.blog.hu/2012/04/29/igy_epits_japan_sereget_wwii-hoz), én is csupán azért írom ezt meg, hogy szélesítsem a látókört, ill. kiegészítsem, ahol arra szorul. Elsősorban a műanyagokra koncentrálok, a fém és műgyanta holmikról később ejtek szót (amint ezt-azt kipróbáltam). Segítségül mindenkinek melegen ajánlom a Plastic Soldier Reviewt (http://www.plasticsoldierreview.com/Index.aspx), minden korszakhoz és hadsereghez az 1/72-es mérethez. Vágjunk hát bele, elsőnek vegyük a gyalogságot!

 

Múltidézés

2014.03.24. 21:41

Sziasztok! Réges réges régen, még valamikor általános iskola negyedik osztály környékén - azaz kb. tíz éve - bőszen vásárolgattam az antikvár képregényeket, és tán valamelyik Transformers vagy Garfield végén volt egy régi hirdetés a Hatalom Kártyái Kártyajátékhoz, röviden HKK-hoz (és maradnék is ennél a rövidítésnél). Nem tulajdonítottam akkor ennek még különösebb jelentőséget, de egyszer valahogy a neten is belebotlottam, és alapvetően tetszett. Azelőtt elég limitált tapasztalataim voltak a gyűjtögetős kártyajátékokkal, de ez valahogy megtetszett. Magyar nyelvű, igényes illusztrációk (kivéve a Hörcher-féle borzadalmak, de azokat csak később fedeztem fel), és mint kiderült, Miskolcon is lehetett kapni. Uccuneki, nagymamámmal el is mentünk, alappakli megvesz, van klub is, tök jó. Na ekkor kezdtem el kártyázni, és életem egy egész hosszú szakaszának néztem elébe.

Sziasztok!

 

Lement a makettfeszt, és mondhatni eredményesen. Voltak érdeklődők, sőt, volt, aki ki is próbálta. A magam részéről elfáradtam a végére, de ez betudható annak is, hogy viszonylag keveset aludtam előtte. A kiállított makettek nagyon szépek voltak, és sikerült alaposan bevásárolni, főleg festékekből. Sajnos sokkal többmindent nem tudok írni, ill. egyelőre képeim sincsenek - remélem le tudok vadászni néhányat, amin mi is rajta vagyunk :)

Az alábbiakban Berecz Zoltán (a.k.a. kiskorúbézoltán) orosz gyalogságáról pár kép, fogadjátok szeretettel. PSC gyártmányú 1/72-es figurák, a támogatófegyverek ill. egy T-34-esnek még híján vannak Ivánék.

Sziasztok! Gondolom többetek is ismeri Az Anvil Industriest, egy viszonylag kis brit alkatrészgyártó céget, akik elsősorban Space Marine kompatibilis alkatrészekkel foglalkoztak. Vannak természetesen saját figuráik, a Black Ops range pl. az egyik legszebb, amivel találkoztam, és nagyon tudom ajánlani azoknak, akik valami extrát szeretnének becsempészni marine seregükbe, vagy egyéb, power armoros csapatukba. 

Sziasztok!

Előző bejegyzésem folytatásaként tekintsétek meg, meddig jutottam el a németeimmel. 

Sziaztok!

Mint azt gondolom többetek is tudja, a ködös messzi Miskolciából vetem képernyőre cikkeim, ahol Február 22-23.-án megrendezésre kerül a rendes évi Makettfesztivál, kiállítás, és verseny. Mi, mint a The Forge, a miskolci terepasztalos klub, felvetettük a szervezőknek, hogy kivinnénk egy terepasztalt bemutatózni, amit ők örömmel fogadtak, így ezzel sikerrel is zárult az első szakasz. Ezután jött a neheze.

Reaper – Bones

2013.11.20. 18:48

Hosszan gondolkodtam, hogy kezdjem el ezt a cikket, belevegyem-e a GW-s Finecast körüli mizériát, de inkább úgy döntöttem, csak a Reaper holmikra fogok koncentrálni, jobb a békesség. A cikket pedig mi mással kezdenénk, mint a már szinte ismerősként tisztelt visszatekintéssel.

 

Az amerikai cég még 1992-ben alakult, és mindössze két sorozata volt: II. Világháborús repülők (Distuingished Flying Collectibles néven keresgéljetek), valamint fantasy ékszerek. 1993 áprilisában Texasba költöztek, ahol újra előszedték a porosodó fantasy formákat, és Dungeon Dweller néven piacra kerültek. Ezután újabb költözés egy nagyobb helyre, majd 1994-ben beindították Scrye Counter nevű sorozatukat (jobb szó híján), ami gyűjtögetős kártyajátékokhoz készült mindenféle csecsebecséket, tartozékokat foglalt magában. 1996-ban kezdtek bele a Dark Heaven szériába, ami mind a mai napig a legsikeresebb fantasyfigura széria. 1998-ban terjeszkedtek a sci-fi felé is CAV szériájukkal, valamint új dobozos szettek piacra dobásával, és saját Master Series festékpalettájukkal.

 

Bolt Action ismertető

2013.11.11. 12:52

Sziasztok! Régóta húzódik ennek a cikknek a megírása, ugyanis már nyáron megvolt az alapanyag (az alapkönyv és az Armies of Germany), de végülis mostanra jutottam el a megírásához. Eddig két csatát tudtam csak lejátszani, így ez inkább egy „Első benyomások” jellegű cikk lesz.

 

Amit érdemes tudni eddigi játékélményeimről, azaz hogy mikhez fogom hasonlítani: 40k elvétve, Operation World War 2 ugyancsak. Ehhez a kettőhöz fogom hasonlítani a játékot, mivel ezeket ismerem. Előbbit szerintem majd mindenki ismeri, vagy játszott/játszik vele, utóbbi pedig az Italeri figuráihoz készült rendszer (ami persze nem gátol meg abban, hogy más gyártó termékeivel játszd).

 

Intermission 1.

2013.10.20. 18:37

Sziasztok!

Nagyon nem sikerült semmi írást kitenni az utóbbi időben, a Warlord rómais cikkemet megette a Windows, a cikk pedig képek nélkül volt, macskámnak köszönhetően pedig a figurák egy része erősen megrongálódott. Megpróbálom természetesen újraírni, és rendesen befejezni a figurákat, de ez megint idő.

Mostanában pedig a bérfestések mellett 40k seregeim (Ultramarines és Deffsull) kenegetem, a történelmi icipicit háttérbe szorult. Természetesen nincs arról szó, hogy abbahagytam, csak picit pihennek. Az 1/72-es britek a "majdnem kész"-ből átléptek egy átszervezésnek köszönhetően "folyamatban" státuszúra, mivel a Valiant gyártotta figurákkal nem voltam teljesen kibékülve - 25mm-es magasságukkal sajnos az összes egyéb figurámat túlnőtték, és mivel Escis/Matchboxos gyalogosból sokkal többem van, kb. 2 rajt és a támogatófegyvereket meg kell csinálnom még egyszer. Ha lenne érdeklődő a Valiantos figurákra (egy doboznyi), tudjátok, hol találtok.

De ennyit erről, és ha már itt vagyunk, hogy bejegyzést olvastok, szeretném megkérdezni a blogom kedves olvasóit, hogy mennyire találják segítőkésznek az oldalt? Volt-e olyan bejegyzés, ami egy adott doboz megvásárlására buzdította őket, avagy pont ellenkezőlet, inkább lemondtak róla értékeléseim olvasva? Válaszaitokat a kommentek között várom.

Szerző: zirrian

1 komment

Conquest Games normann lovasok

2013.03.21. 11:39

Sziasztok!

 

Rég volt már review, gondoltam itt az ideje írni egy újat, így a soron következő műanyag szettet vesszük górcső alá, a Conquest Games normann lovasságát.

Szokás szerint egy kis történelmi áttekintés. A koraközépkorról, vagy másnéven sötét középkorról talán kevesebbet tudunk, mint a történelem többi korszakáról, terepasztalozásba egy igencsak kedvelt téma, és az utóbbi időben műanyagban is kezd előkerülni (ld. a vikinges review, Gripping Beast és Wargames Factory szász figurái, ill. A Gripping Beast Saluteon debütáló páncélozatlan koraközépkori gyalogsága). A kor páncélzata általában a semmi-láncing skálán mozgott valahol, értelemszerűen a legtehetősebbek láncingben. A hadseregek nagy része besorozott parasztokból állt, túl sok harci képzettség nélkül, legtöbbször egy pajzzsal és egy dárdával felszerelve (a kard ekkoriban még sokkal drágább volt, mint később), elnevezésük pedig nemzetenként eltérő (vikingeknél bondi, szászoknál fyrd, stb.). Kedvelt fegyver volt a fejsze is, gyakorisága miatt.

A „klasszikus” európai nehézlovas harcmodor ekkor alakult ki, úttörői pedig a normannok voltak, akik a kor legtöbb népével ellentétben inkább a lovas harcmodort preferálták. Természetesen mások is használtak lovakat, de inkább szállításra ill. utazásra, mint harcra.  

LotR - Project Rohan

2012.11.19. 09:35

Sziasztok!

Rég volt már poszt a blogon, így gondoltam kaptok egy bejegyzést arról, mi sül most a boszorkánykonyhámban. 

Az utóbbi időben egyre jobban nézegetem a GW-féle Gyűrűk Urához kiadott figurákat, és meg kell mondjam, nagyon tetszenek. Aztán ahogy a minap megnéztem A Király visszatér-t, amit mint utóbb kiderült, még nem láttam, elkezdett bennem körvonalazódni egy rohirrim sereg. Ahogy a Pelennor mezei csatában az orkok közé gázolnak, és gyakorlatlag egy az egybe elsodorják a fő haderőt, kénytelen voltam elmorzsolni egy könnycseppet a szemem sarkában, hisz kevés szebb lovassági rohamhoz volt még szerencsém a filmtörténelemben.

Szerző: zirrian

9 komment

No, tudjátok hogy van ez...az ember sok szabályrendszert átnéz, kipróbál, és ha valamelyik tetszik neki, akkor leragad. De van, akinek valamiért egyik sem jön be, és inkább belevág egy sajátba. Na valami ilyesmi lenne ez is, mivel szükségem van/volt egy rendszerre, amivel kiseb, osztag alapú skirmisheket vívhatok meg a terepasztalon, főleg a középkor és annak fantasy megfelelőjének korában. Mivel még nemrég vágtam csak bele, ne tekintstek teljesnek, de gondoltam felrakom, hátha valaki kedvet kap, és maga is belefog egy rendszer kidolgozásába, vagy besegít ebbe (akár teszteléssel is). Olvassátok hát, és ha valami bődületes marhaságot találtok, kérlek ne habozzatok, oszzátok meg :)