Sziasztok!

 

Második postom, mint már ígértem, a figuragyártókról szól. Kitől, mit, milyen árba, és a többi, és a többi. Hála az égnek az utóbbi időben egyre jobban el vagyunk eresztve 28mm-es történelmi figurákkal, ám fantasy és sci-fi terén elég erős a lemaradás a többiekhez képest. Nagyon kevés a „generic” figura a két fentebbi témában, vagy mindenki GW-t akar másolni, vagy nagyon el akar ütni tőlük. Részemről nem szeretnék foglalkozni csak a történelmi figurákkal, de alkalmadtán akár egy-két Manticos vagy egyéb cuccot is bevásárolhatok, ha megtetszik.

 No, de akkor kezdjük is el a gyártók listáját. Első, és talán legszélesebb range-el rendelkező, a Warlord Games. Rengetegféle figurát gyártanak, 3 fő korszakra bontva, amik a következők: ókor, reneszánsz (Angol polgárháború és 30 éves háború), napóleoni háborúk. Műanyag figuráikkal sajnos még nem találkoztam, de azon kevés fém mini alapján, amiket beszereztem, ill. a leírások és képek alapján korrekt dolgoknak tűnnek. Van egy jópár vegyes készletük is, amiben fém és műanyag alkatrészek vannak, a dobozok pedig 20 és 25 font körül vannak, a tiszta műanyag dobozban általában vagy 40 gyalogos, vagy 12 lovas van, míg a vegyes és fém készletekben kevesebb, és legtöbb esetben drágábban. Mégis, ha valakit ez visszariasztana, javaslom, hogy vásárolja meg ami neki tetszik, mert a fém figuráik nagyon igényesek, és karakteresek. A figurák használata eléggé sokrétű, bármilyen történelmi rendszerben el tudom képzelni őket, sokukból pedig akár Warhammer Fantasy seregek kiegészítői is lehetnek (pl. gunline empire sereghez rendkívül jónak számít a Pike and Shotte infantry doboz a maga 24 puskásával, 12 dárdásával és commandjával).

Másik, szintén híres figuragyártó „cég”, a Perry testvérek. Régebben a figurafaragó ikerpár a GW-nél is dolgozott, illetve a Foundry figurái között is megtalálhatjuk jellegzetes technikáikat. Az ő műanyagfiguráik is három főbb korszakot ölelnek fel: Rózsák Háborúja, amerikai polgárháború, és napóleoni háborúk. Persze, ezek csak amik műanyagban jöttek ki, a fém figuráik sokkal szélesebb tárházát nyújtják a történelmi játékot űzöknek – kiváló és karakteres keresztesek, a 100 éves háború neves résztvevői, mint pl. Jeanne D’Arc, az angol polgárháború résztvevői, és még sorolhatnám napestig. Nemrégiben került ki a negyedik korszak, az angol gyarmati háborúk első doboza, amelyből két zulu törzs tagjait állíthatjuk hadrendbe. Műanyag dobozaik ára 18 font körül mozog, amiért 40 gyalogos, vagy 12 lovas ütheti markunkat. Utóbbi esetben néha pár gyalogost is csomagolnak nekünk, ld. a Dragoon dobozt.

 

Harmadik, mindenképp megemlítendő, és kiemelkedő cégünk a Wargames Factory. Amerikában dolgoznak, így a tengerentúlon csöppet drágábban vásárolhatjuk meg termékeiket, de ez sem olyan rettentő nagy probléma. A cég a 3CAD nevű programmal 3d-sen tervezi meg figuráit, amelyeket később kiöntenek. Ami nagyon tetszetős, hogy a figurák fegyverei és kezeik külön vannak a dobozban, nyitott kezekkel. Annyi a gond csak ezzel, hogy néha igen furcsán tud kinézni a kézben tartott kard vagy dárda, mivel legtöbbször nem „markol” rá elég erősen az adott miniatúra. Rendkívül sok és színes korszakokat ölelnek fel termékeikkel, a sötét középkor vikingjei és szászai, a spanyol örökösödési háború résztvevői, görög hopliták és amazok, Róma és főbb ellenségei, perzsa katonák, és a gyarmati háború mindkét oldala jelen van. Maguk a készletek olcsóak, 20 dollár körül van egy, ami nálunk, maelstromről rendelve 15 font körül van. Általában 24-32 gyalogos, vagy 12 lovas van egy-egy dobozban. Ami miatt nagyon jók ezek a készletek, hogy gyakorlatilag más gyártók készleteivel kombinálva szinte végtelen számú lehetőségünk van. Szükség van egy kis kardforgató osztagra középkori seregünkbe? Semmi gond, egy viking és egy Perry dobozból megoldható – és így is marad rengeteg alkatrészünk, amiket később bármire fel tudunk használni.

 

Kiemelendő még a Victrix, akik műanyag figurákat gyártanak a napóleoni korhoz, nagyon megérős árakon, 22 fontért 52-60 figura is ütheti a markát az ebben a korban gondolkodó parancsnoknak. Mivel mint már említettem, velük túl sok érintkezésem még nem volt, a későbbiekben fogok néhány szót megejteni velük kapcsolatban.

 

Szintén hasonló kategóriába esik nálam az Immortal Miniatures, akik főként ókori görögöket készítenek, azon belül is hoplitákat és spártaiakat. Első ránézésre ígéretes figurák, de a honlapjuk valamiért nem akar kooperálni velem : ) Később még írok róluk, amint sikerült információt szerezni.

 

Innentől pedig kisebb gyártók, vagy kevés műanyag dobozzal rendelkezők következnek. Közöttük sok olyan van, akiket nagyon sajnálnék, ha eltűnnének a süllyesztőben egy ígéretes kezdet után, de van olyan is, akik már bizonyítottak fém figurák területén, és biztosan túlélnek. Első páciensünk is pont ilyen, a Gripping Beast, akik mostanság rukkoltak elő SAGA szabályrendszerükkel a sötét középkor kisebb összecsapásainak szimulálásához. Eleddig 2 műanyag doboz került forgalomba, a szász és a viking pajzsfal. Szép figurák, könnyen összerakhatóak, és rendkívül gyorsan lehet őket kifesteni. Áruk megnyerő, 20 fontért kapunk 44 gyalogost. Hasonló korszak, a Conquest Games, akiknek eddig egy műanyag dobozuk, és néhány fém figurája került forgalomba. A műanyag normann lovasok kétségkívül szép, és hiánypótló figurák, hisz a korszak bármelyik lovas katonáját szimbolizálhatjuk velük sőt, akár a keresztesek lovasságát is megalkothatjuk a dobozból. 18 fontért kapunk 12 lovast, egy halott „casualty” figurát, és egy extra lovast. Lezárásként pedig egy még figura nélküli cég, a FireForge Games. Első megjelenésük a Teuton lovagok lesznek, amik a képek alapján igen szépekre sikerülnek ha el nem rontják. Saját honlapjuk még nincs, a kedves érdeklődők a Facebookon tekinthetik meg a még nyers figurákat.

 

Még mielőtt valaki felhördülne, direkt hagytam ki a HäT-et. Részemről nem igazán tetszenek a figurák, ill. 28mm-es figurák az 1:72-esek egy az egybe, csupán egy kicsit felnagyítva, ami a legtöbb esetben nagyon meglátszik rajtuk. Kevés az opció, de ha igény lesz rá, belőlük is előfordulhat egy review.

 

Ennyi lett volna a figuragyártók bemutatása, ha valamit véletlenül kifelejtettem volna, kérlek szóljatok. Tom kollégám jelezte már, hogy csatalkozni szeretne a blog szerkesztőihez a napóleoni korszak figuráival, így remélhetőleg az ő írásait olvashatjátok majd valamikor karácsony után. Köszönöm a figyelmet, a következő postban pedig a Perry testvérek War of the Roses infantry dobozáról olvashattok kicsit bővebben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr383254969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kabaman 2011.09.27. 16:40:39

Tyű, ezekből a cégekből csak a Perryt ismertem. Nem is gondoltam volna, hogy ennyien ráálltak a 28mm-re.

Mi játszottunk régen warhammer historicalt, de kizárólag a kisebb Zvezda figurákkal.

zirrian 2011.09.27. 16:44:10

@kabaman: Én is tervezgettem, de nem nagyon volt senki jelentkező, még az 1600 ft/doboz ár mellett sem...inkább áteveztem 28mm-be, a figurák szebbek, nagyobbak, meg kidolgozottabbak.