Szervusztok!

 

Bár eleddig csekély érdeklődésre tartott számot blogom, remélem sikerül valamelyest dobni az olvasottságon első szemrevételezésemmel, ami a Perry testvérek War of the Roses infantry doboza. Mint azt már előző bejegyzésemben említettem, a két Perry sculptolt a GW-nek és a Foundrynak is, sok figurán (elsősorban a Dogs of War egységeken) ezt nagyon szépen megfigyelhetjük.

 

Engedjétek meg, hogy pár szót szóljak magáról a korszakról is. A Rózsák háborúja 1455 és 1485 között zajlott Angliában, egyik oldalon a Lancasterek, másik oldalon pedig a Yorkok álltak. A háború nevét a két ház címerében található rózsákról kapta. Végül a csatározások a Lancaster házból származó Tudor Henrik trónrakerülésével értek véget, a legendás angol hosszú íj pedig az egyik legfontosabb fegyverévé vált a szigetország seregeiben. Az első középkori műanyag szett is ezt hivatott kifejezni, hisz a 40 fős dobozból lehetőségünk nyílik maximum 30 íjász, maximum 18 alabárdos (billmen – magyar megfelelőjét még nem sikerült találni, ötleteket várom a szerkesztőségbe), és egy 4 fős „command” összerakására. Az íjászok között kb. fele-fele arányban találunk épp lövő állapotban lévő karokat, és leeresztett íjjal álldogálókat. Sokat dob egy egység kinézetén, ha a második sor épp nem lövi hátba az első sort, vagy némelyik figura épp újratölt amíg a többiek lövik az ellent. Az alabárdosok között is kétfajta tartás van, az egyik jobb, a másik bal felé emeli az alabárdot. Ez néha igen zavaró tud lenni, részemről jobban örültem volna egy egységes irányba álló alabárderdőnek. A command pedig 4 db páncélozott figura, de a kereten találunk pár extra fejet a gyalogságnak, ill. trombitát a zenészeknek, földbe szúrt, és övön tartott nyílvesszőket, valamint egy nagy adag kardhüvelyt, némelyik mellé ökölpajzs is csatolva lett. A fentebb felsorolt alkatrészekkel rengeteg változatosságot tudunk adni egységeinknek, ha nem sajnáljuk az időt és energiát, hogy felrakosgassuk és kifessük azokat is.

 

Pár dologra azonban oda kell figyelni a figuráknál, amiket első összerakásnál elronthat az ember (köztük én is). Mivel majd minden torzó különböző páncélzattal rendelkezik, olyan karokat kell neki választani, ami odaillő. Pl. egy teljes lemezpáncélban rohangáló alabárdosnál kerüljük a könnyű szövetbe öltöztetett kart, nagyon furcsán néz ki.

 

Visszatérve a pózokra: számos menetelő test van a dobozban, amit leginkább az alabárdosokhoz tudunk felhasználni. Túlságosan előredőlnek, és a magam részéről, ha a Perry testvérek helyében lettem volna, vagy kihagytam volna a dobozból őket, vagy külön adtam volna ki „on-the-move” dobozt. Amikor felsorakoztatjuk gyalogságunkat, érdekesen néz ki az, ha a hátsó sorokban valaki még megy előre, a többiek pedig már felkészültek a roham fogadására. De ezzel is könnyen meg lehet békélni, mivel a figurák gyönyörűen kidolgozottak, minden részlet a helyükön van, látszik, hogy sok energiát fektettek a korszak felderítésére (vagy csak felcsaptak egy Osprey kötetet, de itt el is hallgattatom a gonosz kisördög énemet : ) ).

 

Összeszerelésük roppant egyszerű. 2 kar, 1 test, és 1 fej, amiből minden figura áll, a kardhüvelyeket és nyílvesszőket nem fontos felrakni, csak ha az ember szinesíteni akarja az osztagát. Jópár figurának az övén van zsák, vagy tőr, amik bár egy kis plusz munkát jelentenek, de rendkívül sokat dobnak egy-egy elkészült figura kinézetén. A fejek terén egy kis változatosság talán jó lett volna, bár lehet, hogy csak túl sok figurát raktam össze, és ezért kezdenek nagyon egyformának tűnni. Még a fejekhez talán annyi, hogy jó lett volna egy-két páncélozatlan, sisak nélkül fej is az íjászoknak. Sorja szerencsére nincs sok, és legtöbbször könnyen eltávolítható, de néha olyan helyre kerülnek, ahol egy sor apró részletet is eltávolítunk, ha elkezdjük lereszelni. De ügyes festéssel, vagy nagy odafigyeléssel (ami úgy a huszadik figura környékén már kezd nehéz lenni) nem jelenthet problémát ez sem.

 

A dobozban a figurák mellett találunk egy keretnyi talpat, olyat, amilyet főként a történelmi játékokhoz hazsnálnak, és egy kis színes lapot, amin kivágható zászlók, és egy kis instrukciót találunk a figurák összeállításához és festéséhez. A talpakat, mivel jómagam inkább Warhammerhez használom a figurákat, nem igazán tudom értékelni, de minidiorámák összeállításához remek alapot tudnak nyújtani az élénkzöld műanyaglapok.

 

Végül következzék az értékelése a készletnek:

 

Történelmi hűség: 10/10

Ezzel semmi gond nincs, végülis a középkor bármely seregében használhatjuk talpasainkat, a megfelelő festéssel és zászlókkal.

 

Figurák: 8/10

Itt egy picit levon a fejek száma és hasonlósága, de így is nagyon meg vagyok elégedve velük.

 

Ár/érték: 10/10

18 fontos árért 40 figura…nem csak a GW-nél olcsóbb, hanem a legtöbb történelmi figuragyártót is veri pár fonttal.

 

Remélem tetszett ez a kis ismertető, az írásban felhasznált festett figurák pedig mind sajátok, ahogy a jövőbeli írásaimban is így lesz. Következő írásomban a Gripping Beast és Wargames factory viking huscarljairól olvashattok egy ismertetőt, ami úgy érzem nagyon időszerű így a SAGA megjelenése után.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr273260342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bulba 2011.09.27. 16:15:27

Én személy szerint nem is tudtam, hogy ez a blog létezik.
Maga a cikk érdekes, bár én nem WHFB játékos vagyok. De megkérdezném: miért nem modellezik senki az íjakra ideget? Lehet kapni tök vékony modellezőgumit, így attól sem kellene tartani, hogy kilazul és lógni fog.

zirrian 2011.09.27. 16:19:26

@Bulba: tervezem az idegek felhelyezését, egyelőre még csak időhiány miatt nem aggattam fel a srácok íjaira őket. Egyelőre még az a cél, hogy kész legyenek :D Ilyen gumihoz valami beszerzési helyet tudsz mondani? Vagy bármelyik modellboltba lehet kapni?

Bulba 2011.09.27. 16:31:09

Nagy volt a szám, mert hirtelen nem találtam, de ahol megnézném a helyedben:
- modellbolt
- hobbi- kézműves bolt
- Röltex és tsai
- ha ismersz zoknikötőt, akkor azt is.
De megvadulok. Meg kell nézni a bugyigumit, ha lehúzod a szövetet róla, abban is kell legyen gumi ha jól tudom.

zirrian 2011.09.27. 16:31:58

:) Rendben, köszi, akkor majdan arrafelé érdeklődök.

kabaman 2011.09.27. 16:32:38

Én sem tudtam erről a blogról, lehet elkerülte a figyelmemet.

Jók a figurák, szép a festés is, csak így tovább Zirrian!

Tilinger Ádám 2011.09.27. 16:45:58

Klassz! Ha esetleg van GW-s figurád, akkor igen jó lenne egy olyan egymás-mellett-állunk-hogy-össze-tudj-minket-hasonlítani kép is.

zirrian 2011.09.27. 16:48:48

@Tilinger Ádám: Megvan mit felejtettem el, köszi :D Később rakok majd be minden gyártó GW-vel való kompatibilitását, a Perryst valószínűleg a Mercenaries dobozzal csinálom meg.

ambasa 2011.09.27. 17:42:38

Gratulálok, csak így tovább!
Belinkeltem a blogodat a wargame.hu-ra ott talán nagyobb az érdeklődés a történelmi figurák iránt. Ha nem csak műanyagba gondolkodsz, akkor tudok referenciát adni a Renegade első világháborús késői britjeiről, a Copplestone brit tengerészeiről, illetve a Bolt Action partizánjairól.

TG

janos900 2011.09.28. 13:39:00

Jo a blog, csak igy tovabb! :)

zirrian 2011.09.28. 14:58:26

Köszönöm a hozzászólásokat :) Igyekszem, és ha van valakinek valami kérése/kérdése a készlettel kapcsolatban, vagy bármi a témában, ne habozzék feltenni, szívesen válaszolok!

@ambasa: köszönöm, bár egyelőre szeretnék megmaradni a középkor-reneszánsz vonalon, de ha írsz róluk, akkor nagyon szívesen kirakom. Tervezek fém figurákról is írni, elsősorban a Warlord Games termékeit (Maelstrom révén ma kaptam meg ingyen a második dobozt...éljenek a hiányos csomagok!:) ), így arról is fixen várható egy iromány.