Sziasztok ismét!

 

Mint azt már előző cikkem végén ígértem, a mostani írás a két műanyag Viking Huscarl dobozról fog szólni. Miért emeltem ki a huscarlt? Ugyebár ők voltak a viking társadalom „elitje”, akik megengedhették maguknak a láncinget, míg szegényebb társaik, a bondik, csupán besorozott parasztok, akik olyan felszereléssel indultak harcba, amilyet éppen össze tudtak szedni a ház körül. Egy lándzsa, egy pajzs, és egy fejsze…míg a huscarloknál előkerültek a nagyobb és nehezebb kétkezes daneaxeok, valamint az akkoriban még irgalmatlanul drágának számító, de annál népszerűbb és elterjedtebb egykezes kardok. Amikor az elterjedtségéről beszélünk, gondoljunk csak a múzeumban őrzött kardra, amelyet Szent Istvánnak tulajdonítanak – egyértelműen viking eredetű. Források szerint egykori királyunk testőrségét is vikingek alkották. A vikingek egyébként is nagy kalandorok voltak, egyesek szerint felfedezték Amerikát, Bizánc elit testőrségét ők adták (a varég őrség), a mai Oroszország területének nagy részét ők tartották uralmuk alatt, és hosszú ideig fosztogatták a Brit szigetek partvidékét.

 

 Fent: összerakott figurák, némelyikük vegyes alkatrészekkel.

De elég is volt ennyi beszéd, térjünk rá magukra a figurákra. Két cég jött elő eddig műanyag vikingekkel, a Gripping Beast, és a Wargames Factory. Míg előbbinek már rengeteg gyakorlata van, hisz fém figuráik elég széles körben elterjedtek és használtak, addig a Wargames Factory egy viszonylag új cég, a vikingek pedig első dobozaik között voltak. A két cég sculptolási technikái is jelentősen eltérnek, míg a GB a tradicionális 3-upot használja, addig a WGF a számítógépes, 3cadot használja. Ez hol előnyükre válik, hol hátrányukra – minderről később.

 

Oldalt: festett GB viking warlord

A dobozból építhető figurák igen változatos összeállításban kerülhetnek fel a terepasztalra. Ezen a téren mindenképp a WGF viszi a pálmát, hisz a klasszikus viking fegyverek mellett (kard, balta, pajzs) egy pár íj is helyet kapott a kereten – amit sajnos nem nagyon tudunk használni a huscarloknál, de ha mellé beszerzünk egy bondi dobozt, igen jelentős íjász egységet helyezhetünk az asztalra. A GB dobozában a már említett kard, fejsze (egykezes-kétkezes), dárdák találhatóak meg, dinamikusan elosztva. Ami hatalmas különbség, hogy a WGF figurái „open-haned”-ek, azaz nyitott kezűek, így bármilyen fegyvert a kezükbe nyomhatunk. Ez abból a szempontból jó, hogy egy kis vagdosással-konvertálással rengetegféle konverziót tudunk megvalósítani, de a fegyverek túlságosan realisztikus mérete (a dárdák pl. kifejezetten vékonyak – kevesen múlt, hogy majdnem el is törtem egyet) furcsává teszi, hogy nem markolnak rá rendesen az adott gyilokra. A GB dobozával ez rendben van, ott a kézben egyből ott a fegyver, és rengeteg olyan külön kéz van, amit fel kell ragasztani a figura karjára, miután leműtöttük a kézfejét. Ez akkor szükséges, ha nincs szükségünk annyi fejszésre, mint amennyit a dobozban lelünk, hanem inkább kardforgatóink számát gyarapítanánk. A dárdás kezekkel sajnos nem nagyon lehet sok mindent kezdeni, de azokat jobb úgy meghagyni, ahogy vannak.

 

A pózokkal nekem személy szerint csak a WGF dobozban volt gondom. 4-félét találunk, mind támadó, rohamozó, ami jó kontrasztban van a GB védekező, rohamot fogadó pózaival. Ami talán probléma, hogy a négy póz elég radikálisan tér el egymástól, túl egyediek, így nagyon könnyen ki lehet szúrni, hogy egy egységben kik kaptak ugyanolyan testet. Furcsa ezt így elmagyarázni, de túl…karakteresek így a figurák. A GB-s testek nagyjából ugyanolyan pózban állnak, egy részüknek a pajzstartó karja alapból a testre van modellezve. Ezeket a karokat is lehet módosítani a plusz kard és fejszetartó kezekkel. Amit a testeknél fontos kiemelni, azok a láncingek. A WGF-eseken sokkal durvábbak, és kevésbé kidolgozottak, mint a GB-sen, ami a sculpt módszerek számlájára írható fel. Műanyagban amúgy sem túl könnyű láncinget csinálni, fémben sokkal könnyebb, amit meg is mutat a két készlet – a GB tapasztalata az eddigi figurák terén, ill. a WGF-esek egyik első próbálkozása a láncingekben nagyon erőteljesen látszik, ha egymás mellé helyezzük a két cég figuráit. Ez valamelyest nehézkessé teszi a két készlet figuráinak kitbashelését.

 

Fent: GB huscarlok, a készlethez adott Renedra baseken.

 

Itt zárnám is soraim, méghozzá a két cég figuráinak pontszámbeli összehasonlításánál – azoknak, akik csak a képek, és az összehasonlítás végeredménye miatt :)

 

Történelmi hűség (WGF-GB)

10/10 – 10/10

Gondot itt nem találtam. A WGF-es vikingnél sokkal szebben kidolgozottabbak, és a történelemhez hűebbek a kardmarkolatok és keresztvasak.

 

Figurák:

8/10 – 9/10

Nos, az okokat fentebb olvashatjátok, miért tetszenek jobban a GB-s figurák. A WGF-eseknél kicsit több, vagy egymástól kevésbé eltérő test jól jött volna, és simán felhúzta volna a WGF-es figurákat is legalább 8.5-re. A GB-sek is csak azért kaptam mínusz egy pontot, mert kicsit egyhangúak a pózok, de a többivel okés vagyok.

 

Ár-érték:

9/10 – 10/10

Mivel a WGF figurákat Amerikában forgalmazzák eredetileg, az öreg kontinensre valamelyest drágábban folydogálnak be, de még így sem rossz az áruk. Ez csak akkor gond, ha az embernek minél több figura kell minél olcsóbban, hisz a GB-s dobozban több figura van, valamelyest kevesebbért. Mindezek ellenére mind a két szett remek, és a mostanság felfutó SAGA rendszerhez remek alapot nyújtanak.

 

„Prológus”: A már említett SAGA-ban előforduló szász figurákra is nyújt alternatívát mindkét cég. A GB-nek van egy Saxon Thegn doboza, amely a nehézgyalogosokat foglalja magában. Kevés a különbség eközött és a viking huscarlok között, a pajzsok, a fejek, és a command opciók. Tervezem ezek megvásárlását is, ha nem is egy reviewt, de képeket mindenképp kaptok. A WGF-nek szintén kétféle doboza van a szászokhoz, a Thegn és a Fyrd. Csubi kolléga ígért majdan egy ismertetőt a Fyrd dobozról, előre is köszönöm neki!

 

Decemberig vontatott leszek kicsit, mert egyrészt kezdek kifogyni a műanyag készletekből (még vanna Perrys mercenaryk, meg fém Warlord Highlanderek), na meg még vagy 70-80 figurát kell kifestenem GD-re. Ha addig valaki kedvet kapna bármilyen doboz szemrevételezésére, csak dobjon egy üzenetet akár itt, akár inkvizitoron, szívesen veszem!

 

És egy kis extra. Figurák méretbeli összehasonlítása, mivel előző postomnál kértétek. Élvezzétek :)

Sorrendben, balról jobbra: régi Empire Greatsword, mostani Empire Militia, régi műanyag Empire Spearman, Perry Mercenary

 

Sorrendben balról jobbra: Perry Mercenary Handgunner, Warlord games Highlander Hero, Gripping Beast Viking Warchief, Wargames Factory Viking Spearmen GB-s karokkal.

Lent: csoportkép, mindenki mosolyogni :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr83305490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trollfin 2011.10.15. 21:26:27

Hello

Király a blog, én is most tervezem egy viking sereg építését és a fent említett dobozokat akarom megvenni kezdésnek.

zirrian 2011.10.15. 21:30:22

@trollfin: Jobban nem is dönthetnél :) Milyen rendszerbe tervezed?

trollfin 2011.10.15. 22:07:53

SAGA-hoz, nagyon megtetszett a játék.
Viszont annyi bajom van a GP-s hirdmen dobozban csak láncinges testek vannak, így bondinak alkalmatlanok.

zirrian 2011.10.15. 22:10:21

@trollfin: Hm, megoldás lehet, ha WGF-től a Bondi dobozt rendeled, nem a Huscarlt.