Perry Mercenaries

2011.12.11. 20:25

 

 Nos, túl vagyunk a GD-n, sikerült kifesteni a seregem (az esetleges olvasótáborom meg is csodálhatta őket Sebitar várának védelme közben), így azt hiszem itt az ideje a következő doboz értékelésének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Perry testvérek második WotR-éra beli doboza ez, melyből pikásokat, nyílpuskásokat, illetve kéziágyúsokat rakhatunk össze, illetve minimális konvertálással alabárdosokat is. De mielőtt nekiesnénk a doboz tartalmának, következzék ismét egy kis ismertető a korszakról, és a katonákról. A középkor sok fegyver tündöklését, majd kifakulását és végül eltűnését látta, azonban ami még a reneszánszig is megmaradt, mind a zsoldoscsapatok (condottieri az olaszoknál, landsknecht a németeknél) felszereléséből került át, kis túlzással. Először a skótok vettek kézbe hatalmas, 3-tól egészen 7-7.5 méter hosszúságig terjedő pikákat. Megalázó vereséget mértek vele Bannockburnnél az angol lovasságra, de az általuk kifejlesztett schiltron alakzat (kerek felállás, minden oldal védve van a lovassággal szemben – körülbelül mint egy orbitálisan nagy sündisznó) rendkívül sebezhető volt az angol hosszúíjászokkal szemben. Az európai zsoldoscsapatok úgy oldották meg ezt a problémát, hogy a pikás csapatok alakzatai mellé támogató egységeket helyeztek. Íjászok, kéziágyúsok, nyílpuskások…itt a fő hangsúly még a hosszú dárdaerdővel közlekedő gyalogságé volt, a támogatő lövészeké csak másodlagos. A 17. századra a helyzet azonban megfordult, a csatatér abszolút meghatározó fegyvere a muskéta lett, a pikások feladata pedig a muskétások védelme volt a lovassággal szemben. De kicsit előreszaladtunk a történelemben, térjünk vissza zsoldosainkhoz.

 

 

Bár mindannyian a vagyonra és a hírnévre utaztak, mégis voltak alapvető különbségek a különböző országokból érkezett csapatok között. A svájci zsoldosok, ha két olyan sereg találkozott, ahol mindkettőben seregrészletet képeztek, valamelyikük oldalt váltott, hogy honfitársaival harcoljon, vagy egyik oldalon sem szálltak harcba. Ezzel szemben a német landsknechtek „saját fajtájuk” ellen is harcba szálltak. El lehet moralizálni a kérdésen, mert mindkét csapatnak igaza van valamilyen szinten, de ez azt hiszem egy másik blog más jellegű cikkei között kapna helyet :D Egy zsoldossereg megbízhatósága kétséges volt, hisz ha megbízhatóságukról kevésbé híres zsoldosvezért talált az ember, könnyen lehetett, hogy átállt az ellenséges oldalra, ha azok többet kínáltak fegyveres tudásukért. Mégis, számtalan ország alkalmazta a zsoldosokat, több kevesebb sikerrel. Mi pedig, hála a Perry testvérek áldásos munkájának, szintén irányításunk alatt tudhatjuk a korszak egyik zsoldosalakulatát. Még mielőtt betörnétek az ablakom, hogy félreinformáltalak titeket, a svájci típusú legényeket leljük a dobozban, nem a landsknechtek „pufidzsekis” talpasait :)

 

A szokásos gyalogsági felállást kapjuk itt is. 40 db figura, 3 sima sprue, 2 command, utóbbiakon 2-2 db parancsnoki test. Mindkettő páncélozott, az egyik azonban rendelkezik egy ún. „livery coat”-tal is (fordításokat a szerkesztőségbe…), amire nagyon szépen fel lehet festeni a sereg színeit. A figurapózokra nézve egy dolog rögtön az ember agyába ugrik: mintha ezeket már láttam volna valahol. És nem is téved nagyot, hisz ugyanazokat a pózokat kapjuk meg, mint a WotR dobozban, néhány új fejjel kiegészítve. Tulajdonképpen nincs ezzel semmi gond, hisz a korszakban ezek a felszerelések voltak divatban Európaszerte, de a műanyaghoz szokott ember a lelke mélyén elkezd kukacoskodni…lehetett volna pár új póz, na. Pikás karpárokból összesen 18 db-ot kapunk, 6-6 db-ot mindegyik kereten. Hozzájuk tartozó targe-okból (tárcsapajzs) azonban csak 15 db-ot számoltam meg, függetlenül attól, hányszor túrtam végig. Írják is a kis leírásban/festési útmutatóban/zászlós lapon, hogy alapkövetelmény volt a pikásoknak ez az apró kis pajzs, így jó lett volna, ha megkapjuk a 18 karhoz a 18 pajzsot. No mindegy, lépjünk tovább a nyílpuskákra. Minden kereten 4, markánsan eltérő darab. Van egy, amiből éppen kilőtte a vesszőt, egy leeresztett, egy kézzel újratöltő, illetve egy motollával felhúzó. És mivel ennyire eltérőek, nehéz variálni…a doboz egyik legnagyobb hibája talán, hogy annyi mindent akartak belepréselni, hogy nem annyira sikerült eltalálni az ideális alkatrészeket. Szerény véleményem szerint a dárdások megérdemeltek volna egy önálló dobozt, míg a puskások a nyílpuskásokkal karöltve egy másikat. Ami szép dolog, hogy minden nyílpuskához kapunk vesszőtartót, némelyikről egy-egy motolla is fityeg. A puskáknál kb. ugyanezt tudom elmondani. 4 póz, egy céloz, egy leeresztve, egy a földre támasztva tölt, egy pedig a „levegőben”. A command sprue hasonló az előző Perrys dobozhoz. 2 féle test, pár fej (néhány nagyon jól kinéző is, amik szerény véleményem szerint simán túlszárnyalják az előző készlet extra fejeit), opciók a commandnak. kapunk itt páncélozott gyalogosainknak egykezes buzogányt, kardot, zászlótartó kezet, és végül egy pajzstartó mancsot (bár a teljes lemezpáncélban feszítő gyalogosok nem nagyon csatolták fel, mondván sokat már nem növelt a védelmén), a másik, livery coatos commandernek pedig kardot, tőrt markoló kezet, ill. egy feltartottat (roham indításának jelzésére, lövő egységek utasítására, vagy akár tüzérnek is kiváló).

 

 

És akkor lássuk az extrákat. A nyílpuskások kaptak paveséket a command spruen, hatalmas lapos pajzsok a hátukra, amely arra hivatott, hogy az ellenséges íjászok ne lőjék őket hátba, amíg újratöltenek, illetve pl. ostromoknál maguk elé támasztva ne nagyon lehessen átlőni rajtuk. Szép alkatrészek, hasznosak, és az ember minden freehand perverzióját kiélheti rajtuk, ha összetettebb mintákat akar, vagy nem szeretne Little Big Man matricákat feltolni rá. Bevezetőmben említettem az alabárdosokká konvertálást is, ezt a command spruen található alabárdfejekk oldhatjuk meg. Lecsippentjük a pikák kicsit több, mint felét, és felhelyezzük az alabárdfejeket. Vigyázni kell, hogy jól legyen lecsiszolva a két felület, hisz elég hülyén néz ki egy ferde alabárd. Mivel GD-re nem volt elég alabárdos kezem, kénytelen voltam majdnem az összes pikás kézből alabárdosat csinálni (12 db alabárdfej van a dobozban), így róluk csak a hivatalos honlapon találtok képet, vagy ha valaki már festett ilyet, igazán küldhetne pár fotót ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szokásos Renedra talpainkat itt is megkapjuk, lassan már Dunát tudnék rekeszteni a sajátjaimból, de nem baj, majd csak jók lesznek valamire :D  Pár dolog még, amit észrevettem az összerakosgatás közben:

- csak vállra feldobott pikás kezek vannak, se 45 fokos szögben, se előretartott. Ezt fém figurákból ugyan meg tudjuk oldani, de a már általam említett kétfelé bontással sokkal elegánsabb lett volna a dolog

- NAGYON idegesítő helyeken vannak sorják és öntőcsonkok

- szükség lenne új testekre, és talán kevesebb menetelőre ezek közül

 

De mint mindig, meg voltam elégedve a Perrys figurákkal, és ha az ember belejön (olyan 50 figura után, 100 felett meg a napi 10 meg se kottyan) nagyon gyorsan lehet haladni velük.

 

Jöjjön is az értékelés:

 

Történelmi hűség: 10/10

Ezzel gond nem szokott lenni náluk :)

 

Figurák: 7/10

Szép is jó is, csak valahogy kevésnek tűnik másodjára ugyanaz a 12 test…

 

Ár/érték: 9/10

18 fontért 40 figura még mindig nagyon jó, de ha az ember igazán változatos sereget akar, sajnos mindenképp kelleni fognak fém figurák is, amik kicsit lejjebb húzzák a pontszámot az értékelésnél.

 

A méretösszehasonlító képeket megtalálhatjátok pár bejegyzéssel lejjebb, a vikingeknél. Végezetül egy kis kérdés, amikre a kommentek közt kérnék választ: melyik készletről olvasnátok legközelebb? Amikről tudok nektek írni jelenlegi figurakészletem alapján:

- Wargames Factory Celt Cavalry

- Warlord Games Scots Clansmen (fém figurák)

- Zvezda Trebuchet és Siege Machines Kit 2 (a balliszta, és a katapult)

 

Egy hétig lehet szavazni, utána kerül fel a következő írás. Előre is kösz minden szavazónak ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr833456356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MARNEUS 2011.12.14. 15:35:33

Grat !

nagyon jó és hangulatos írás.....kicsit kedvet is kaptam a történelmi dolgokhoz , legalább is modellezés szinten. Mennyire lehet keverni a GW-s készletekkel? Úgy értem , fej, test , láb kezek cseréje ? Mennyire töri meg a figurát ?
Ha lehet én Ballisztát és a katapultot nézném meg.
És egy észrevétel. Tehetnél ki képeket a Sprukról , hogy mindenki láthassa :)

MAC

zirrian 2011.12.14. 15:41:34

@MARNEUS: Nem ajánlom a keverést. A GW-s heroic scale, ez pedig inkább valósághű, így nagyon elütnek egymástól. Ha módosítani szeretné az ember ezeket a figurákat, akkor a főként a Mirlitonnál és egyéb cégeknél (Gripping Beast, Warlord Games, stb.) érdemes szétnézni fegyverek, pajzsok, fejek, egyebek tekintetében. Spruekról csak linkeket tudok, mert a sajátjaim nagyon le vannak fosztva :D

theminiaturespage.com/news/pics/2010/nov/713308b.jpg <- Command Sprue, ebből 2 db van

theminiaturespage.com/news/pics/2010/nov/713308c.jpg <- Troop sprue, ebből 3 db van a dobozban.