Üdv mindenkinek újra a blogon, ezúttal a szavazás győzteséről (amire kerek egy ember szavazott), a Zvezda ballisztáról, katapultról és trebuchet-ról fogok írni nektek. Engedjétek meg, hogy a trebuchet eredeti nevét használjam, és ne a lefordított, igen hosszadalmas „ellensúlyos kőhajítót”, ill. néha lerövidítsem trebura.

 

Először is pár szót a Zvezdáról. Egy orosz figuragyártó cég, aki leginkább 1:72-es méretarányú történelmi figuráival, és vegyes méretarányú harcjárműveivel vált ismertté, de volt egy azóta már OOP (out of production) fantasy range-el, egy 28mm-es sci-fi range, amiről angolul még semmi infót nem találtam, jónéhány vár, erődítmény, és játékrendszerek a figurákhoz (mind történelmi, mind fantasy – ezutóbbival rendelkezem, de még sosem jutottam el a kipróbálásáig). Európában nem olyan nehéz beszerezni a termékeiket, általában rendelkeznek velük a modellesboltok, de az öreg kontinensen kívül bizony már gondot okozhat. Nagy előnyük, hogy olcsóak és jó minőségűek (a fantasy szettekről is írok, ott viszont kapnak hideget is, meleget is, főleg, ha sikerül még ezt-azt beszerezni). A most ismertetendő két doboz pedig a Trebuchet, és a Siege Engines no. 1.

 

Trebuchet

Mivel alapvetően Warhammer Fantasy játékos vagyok, aki a bretonokat vezeti hadba (vagy vezetné, ha lenne ideje/kedve/ellenfele/rendes serege), szükségem volt legalább 2 trebura. Mivel a GW-sel nagyon nem voltam kibékülve (kicsi, fém, drága…mi kell még? Ha a valóságban felépítenék, valószínűleg az első lövés előtt/helyett összedőlne!), elindultam internetországba, hogy keressek valami alternatív modellt. Ekkor bukkantam rá a Zvezda csodájára, és bár először néztem, nagyon szúrta a szemem az az 1/72 címke, nem adtam fel, és kerestem képeket róla. Ekkor derült ki, hogy az ostromfegyver HATALMAS. Kb. 16 centi magas, ami több, mint kétszerese a GW-s fémnek, és nem 10k, mint testvére, hanem 3500 forint körüli áron már magaménak tudhatom.

 

Amint kezembe került a doboz, első benyomásom az volt, hogy ez a doboz biz pihekönnyű, és ahhoz képest hatalmas. Nos, a pénzünkért kapunk 3 keretet, amik nagyon szellősen vannak a dobozba helyezve, így azt később bármi másra felhasználhatjuk, festékek tárolására, vagy a fejünkre tesszük és űrhajósat játszunk (bár ilyenkor vigyázni kell, mert nagyon billeg, nem olyan mély a doboz). Elkezdtem összeszerelni, és az alapok összerakásával nem is adódott túl sok gond, minden szépen passzolt, de itt-ott azért tízperceket kellett csiszolnom, ami ilyen nagy felületen érhető (oldaljegyzet: reszelő/jó csiszolópapír nagyon fontos, ha az ember neki akar vágni egy ilyennek). A részletek rendben vannak, a fa szépen van textúrázva (de csak két oldalon, a többi sima egyenes, egy olyan hiba, amivel együtt lehet élni, vagy türelmes festők akár maguk is festhetnek textúrát rá), amint elkészültünk az alkatrészek összerakodásával, és már csak a kötélzet van hátra, egy egész korrekt ostromgépet látunk magunk előtt, amivel örömmel lövöldözünk bele az ellenséges sereg vagy várfal közepébe. Viszont itt jön az a rész, aminél kétszer kaptam ideggörcsöt, és háromszor raktam félre az egészet, mert annyira frusztrált. A kötélzet felhelyezése. Nagyon stabil mancsok kellenek hozzá, éles szem, és nem árt, ha az ember tud miliméteres cérnadarabokra csomót kötni. Utóbbit kiküszöbölendő persze lehet használni pillanatragasztót, mint ahogyan én is tettem, és a hatás kb. ugyanaz, viszont elég nehéz igazán szépre megcsinálni (mint azt az elkészült modell képén láthatjátok is). Azonban ha egyszer kész, a generális elégedetten helyezi fel az asztalra, vagy a polcra, és valahogy egyből elkapja az érzés, hogy ez nem biztos, hogy elég lesz…így, mint én is, beszerez egy másodikat, hogy a kötélzéssel a maradék idegeit is parkolópályára küldje.

 

A festésről sok extrát nem tudok mondani. Alapból nem túl bonyolult, ha az ember megbolondítja a modellt pár extrával, akkor nagyon hangulatosra össze lehet hozni, főleg ha valamilyen seregspecifikus extrát pakol rá (pajzsok, fegyverek az oldalához támasztva, szétszórva olyan alkatrészek, amiket nem tud az ember felhasználni…), de alapvetően rengeteg barnára lesz szükségünk. Kezdőknek is ajánlom, highlightot lehet gyakorolgatni a deszkák szélein, ill. itt-ott akár egy kisebb freehand is becsusszanhat, ha a kedves versenyző érez rá kedvet.

 

Siege engines kit no. 2

Ezt a dobozt GD-re készülvén vettem meg, ugyanis kellett olcsón balliszta a tornyokba…amit végül íjászaim foglaltak el, valamint Fredgar hadigépei. Mondhatni csúnyán kikaptunk, és a balliszta azóta is összerakatlanul pihen a dobozában, a katapulttal és a két fedezékkel együtt, de most a review kedvéért összerakom, és később ki is festem.

 

Balliszta

Egy kellemetes kis nyílvető az első alanyunk. A trebuchet után megnyugtatóan egyszerű volt összerakni, de ez is, mint a Zvezda készletek nagy része kismillió alkatrészből áll, amiket nem nehéz elhagyni (esetemben az elsütőszerkezet milliméternél is kisebb darabja döntött úgy, hogy kámforrá válik), így összerakásához azért szükség van némi modellezőképzettségre – kezdőkészletnek nem ajánlom. Ókori szerkezetről van szó, de nagy jóindulattal a középkor elején is használhattak ilyeneket – sajnos még nem néztem utána, de idővel pótolom ezirányú hiányosságaim, és a helyére pakolok mindent, ígérem!

 

De visszatérve a ballisztára. Nagyon stramm kis hadigépet kapunk, ami ismét hatalmasnak tűnik az 1/72-es méretarányhoz, szívem szerint ezt is 28mm-ben használnám. A nemrég megjelent Warlord Games scorpio battery mellé is mehet, hisz a készletben elég fölös kart találunk két további kezelő összeállításához két közbaka „feláldozásával”. Festése nem tűnik bonyolultnak (sajnos egy ideig még festetlenül fog pihenni a polcon), még egyszerűbb, mint a trebu, hisz kevesebb a nagy felület. Amit tanácsolnék, hogy a készletben adott két roppant vékony kis műanyag vackot, ami elvileg a ballisztahúrt hivatott szimbolizálni, felejtsük el, és inkább cérnával vagy modellezőgumival helyettesítsük. Ami tetszett még a készletben, az az állítható magasság egy kis pöcökkel a balliszta alján, melynek működését alább megszemlélhetitek. (és ide elfelejtettem képet csinálni :D na mindegy, képzeljétek el, hogy tud előre-hátra billegni)

 

Katapult

 

Nos, a doboz leggyengébb pontja, szerény véleményem szerint. Borzasztó rosszul illeszkednek a darabok, a tömítés elengedhetetlen…de lehet, hogy csak a frusztráció beszél belőlem. Rengeteg apró darab itt is, de sokkal több munkát kell belefeccölni, mint a ballisztába. Hogy őszinte legyek, nem tetszik ez a része a doboznak, szívesebben kaptam volna a mancsaim közé még egy ballisztát és egy pár fedezéket. De…mint minden, ez csak az én véleményem, de mivel elképzelhetetlenül nem éreztem magamban elég erőt arra, hogy összerakjam, tömítsem, csiszoljam, stb. stb., félreraktam a modellt, és túrtam nektek egy képet összerakott-festett változatáról:

 

Fedezékek

Nos, szerintem csak azért kerültek bele a dobozba ezek a kis mozgó deszkalapok, hogy kitöltsék a helyet. De határozottan tetszetősek, és mindegyik mögé befér 1-1 28mm-es talpas. Rengeteget adhat a hangulathoz, ha az ember diorámát csinál, de a csatamezőn is jól nézhet ki. Mivel az ostromfegyvereim diorámaszerűen szeretem elhelyezni, egy nagyobb talpon, amire külön kerülnek fel saját talpaikon a kezelők, simán el tudom képzelni, hogy a balliszta mellé feldobjak kettőt…vagy akár mind a hármat. De egy kis konvertálással nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Ribaldequineket konvertáljak belőlük (egy dobozból kis ügyeskedéssel kijön egy balliszta, egy katapult, és 3 ribaldequin, ha az ember tud valahonnan keríteni egy nagy adag arquebust), talán egyszer ez is felkerül a blogra.

 

És végül amire mindenki várt, az értékelés:

 

Történelmi hűség:

 

Trebuchet: 8/10

Nem hiszem, hogy ilyen hatalmasakat építettek volna, hogy 1/72-ben ekkora legyen, ha pedig 28mm-hez készült, talán egy kicsit vastagabb lenne. De korrekt szett, és a valóságban is működhetett egy ilyen szerkezet (nem úgy, mint a sokat emlegetett GW-s társa).

 

Siege kit no. 2: 9/10

Ezzel is kb. ugyanez a probléma, de kb. 28mm-hez egész jól passzol (a fantasy rangeben ki is adták őket egy pár kezelővel együtt, Royal Artillery néven, ill. talán a Cursed Legion Artillery – már ha van ilyen – is ezeket tartalmazta néhány kezelőspecifikus alkatrésszel).

 

Figurák (illetve esetünkben „szerkezetek”):

 

Trebuchet: 8/10

Rengeteg csiszolás, a textúra hiánya/részlegessége kicsit levon az élvezeti értékből, de összességében elégedett vagyok vele.

 

Siege kit no. 2: 7/10, katapult nélkül 9/10

Hogy miért nem tetszik a katapult, már leírtam, de a készlet maradéka teljesen jó. Igaz, csiszolni, néha tömíteni kellhet, de egy modellező, aki felkészülten vonul csatába a modellek ellen, nem talál magának kihívást ilyen apróságokban. De a katapult…nos…talán csak túlságosan felhúztam magam vele.

 

Ár/érték:

 

Trebuchet: 10/10

3500 ft-ért egy ekkora bestia jó ár. Főleg, ha megnézzük a piacon kapható többi trebuchet, amik leginkább fémek, a Gripping Beast gyárt műgyantát, de a műanyag még mindig az egyik leginkább kézenfekvő megoldás, főleg ha az ár is fontos.

 

Siege kit no. 2: 8/10

2700 ft-os áráért egész kellemes mennyiségű cuccot kapunk, csak az az átokverte katapult…de végülis 2-3 doboz vásárlásával megvan a teljes ókori (vagy középkori) harctéri tüzérségünk, ami azért nem rossz, főleg ha szétnézünk a többi gyártó háza táján. Műanyag ballisztát a Warlordnál találhatunk (Scorpiont, hogy korrektek legyünk), katapultot pedig máshol nem nagyon.


Ismét szavazásra bocsájtom a kérdést, hogy miről olvasnátok szívesen legközelebb. Amik kéznél vannak, még:

- WGF Celt Cavalry (nemsokára tulajdonosváltás, és csak egy festett, összerakott figurát tudok prezentálni, de írni…na, azt lehet róla)

- Warlord Scots Clansmen (fémek)

- Zvezda Medieval Bombard

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr973504007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trollfin 2011.12.29. 12:59:31

Hello

Szuper a poszt, a kelta lovasságról szívesen olvasnék ;).

Ghulk 2011.12.29. 14:29:11

Jó cikk, most bukkantam rá.
Én a Bombard-ról olvasnék:D

janos900 2011.12.29. 17:15:12

Jo a cikk, folytasd oket, szukseg van rajuk. Szerintem is a bombardos lenne jo kovetkezonek, igy teljes lenne a valasztek. Ha minden jol megy fogok en is irni egy plastic ismertetot 28mm-ben a blogomon, varom, hogy megerkezzen, addig maradjon meglepi, hogy mi lesz. :)

Sebitar · http://sebitar.blog.hu 2011.12.29. 21:52:52

Uff!

Jó lett a cikk, és remélem jövőre már mindennel a várat fogod védeni a GD -n...úgyhogy festeni festeni:)))
Én meg feljavítom a várat:)
Nekem mindegy miről írsz, mert nem vagyok érintett egyikben sem, de legyen a bombard:)

Sebitar

zirrian 2011.12.29. 21:56:37

@Sebitar: Szélesebb falak, nagyobb bástyák :) Meg remélhetőleg egy új bret kódex, vagy fanmade szabályok/történelmi gyalogos lovagok hogy legyen egy kis extra védelem :D

Sebitar · http://sebitar.blog.hu 2011.12.29. 23:49:45

A méreteken nem tudok változtatni, de a szabályokon fogunk:)

Sebitar

zirrian 2011.12.30. 14:04:17

@Sebitar: Viszont akkor már valószínűleg pár Empire témájú dolgot is fogok tudni vinni :)

Viszont mivel a kelták a jövőhéten tulajdonost váltanak, egyszerre fogom kirakni a két cikket :) Engedve a népharagnak :D

Tilinger Ádám 2012.01.03. 11:38:12

Klassz cikk. Tudtommal (bár nem vagyok szakértő) közel húsz méteres trebuchet is létezett/létezik. Ezért nem vonnék le két pontot, talán egyet a túlságosan leegyszerűsített forma miatt. Első ránézésre a lövés irányára merőlegesen nem igazán lenne stabil.

LovasG 2012.01.06. 11:01:33

Szia
Nagyon jó a cikk. A Zvezda méretarányairól csak annyit hogy az 1:72 es figuráik a seregeimben mindenkinél kb. másfél, két fejjel magasabbak,(és a warlordos rómaiak kb. olyan magasak 28mm-ben mint ezek)
Engem a medieval bombard érdekelne.

zirrian 2012.01.06. 13:28:59

Akkor azt hiszem meg lett szavazva, a Bombard lesz a következő cikk alanya.