FireForge Teutonic Knights

2012.05.02. 14:27

FireForge Games Teutonic Knights

 

Sziasztok! Ismét jelentkezem, ezúttal egy friss dobozzal. A teutonok február 14-én jöttek ki, még decemberben előrendeltem 2 dobozzal, amik meg is érkeztek. De még mielőtt rátérnénk a figurákra, egy kis történelmi áttekintés.

 

A lovagrendet eredetileg Palesztinában alakították meg, betegápolási célokra, majd mikor Európába visszatértek, II. András magyar király adott nekik ideiglenes területeket Dél-Erdélyben. Mivel maguknak követelték a területet, önálló államot akarva, a király kiüldözte őket az országból. Lengyelországban kaptak végül egy kis földet, és a balti pogány népek területeinek elfoglalásával egy erős Marienburg központú független Német Lovagrendi államot hoztak létre. A 13. századra majdnem az egész Baltikum az övék volt, folyamatos harcban álltak a lengyelekkel és litvánokkal. Utóbbiak ellen térítőként léptek fel, de a pogány litvánok nem akarták a szentséget a lovagok kezétől.

1410-ben a grünwaldi csatában azonban hatalmas vereséget szenvedtek az összevont lengyel és egyéb balti népek seregeivel szemben. A rend összeomlott, területét rengeteg részre osztották fel. Végleg 1809-ben oszlatta fel Napóleon császár a máltai lovagrenddel együtt.

 

A rövid bevezető után pár szót a kiadó cégről is. A FireForge Games 2011-ben alakult Olaszországban, céljuk pedig a jó minőségű műanyag történelmi figurák forgalmazása, mint azt a dobozban talált kis összerakási útmutató hátulján is olvashatjuk. Először a keresztes lovagrendeket veszik górcső alá, de a Facebook oldalukra feltöltött képek alapján fogunk még látni figurákat a 100 éves háborúból, és talán az olasz csizmáról is.

 

És maguk a figurák. A dobozban a történelmi figuráknál már megszokott 12 lovas figurát találjuk, valóban számtalan opcióval. Összesen 3 keret lovagot, és 6 keret lovat kapunk. A 3 keretnyi lovagból két kereten ugyanazokat az alkatrészeket találjuk, míg a harmadikon megkapjuk az opciókat a parancsnoki osztaghoz a fejek helyett (zászlók, kürt). De nézzük csak meg pontosan, mit kapunk a kereteken:

- 2-féle kard

- 3 pajzstartó kar

- 3 pajzs

- 3 pajzstartó kar, pajzzsal

- 1 buzogány

- 1 láncos buzogány

- 1 fejsze

- 4-féle kopja

- apró váll-lapok (amiknek még nem jöttem rá a pontos használatára, de határozottan fel tudják dobni a figurát)

- 10-féle sisak (6 szarvakkal, 4 azok nélkül)

- 4-féle test

- 4-féle köpeny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kidolgozottságra panasz nem lehet. Aprólékos, minden a helyén van, Bob Naismith keze munkáját dícséri, akinek munkái wargamer körökben elismertek. A láncing kidolgozása frenetikus, műanyagban kevés ilyet látni (a Wargames Factorys vikingekre ne is gondoljunk – talán visszatérek újraírni a cikket valamikor…), a fegyverek pont a megfelelő vastagságúak, hogy még reálisnak tűnjenek, de ne törjenek el, a sculpt terén semmit nem tudok felhozni ellene. Kivéve talán egy apróság…a pajzsokon, legalábbis nálam itt-ott kisebb-nagyobb beszívódásokat fedeztem fel, de különösebben nem zavaró, főleg ha ki van pingálva. Ha valakit nagyon idegesít, akkor kis putty és már meg is van oldva, vagy alternatív pajzsok (Conquest, Gripping Beast, etcetera, etcetera). A műanyag csöppet talán kemény, ami a sorja leszedését nem könnyíti meg (már ahol van, alapvetően nagyon kevés helyen találkoztam vele).

Ami nagyon megfogott bennük, az a dinamizmus. Ezek a lovagok élnek, és a csatamezőn tényleg átérzi a roham erejét, amikor rájuk néz, miközben rátolja az ellenséges gyalogos osztagra. Még festés nélkül is átjön ez, köszönhetően a lovasok pózainak, a lovak mozgásának, a lótakarók és köpenyek lobogásának.

A szett nagy előnyei egyébként az előbb említett köpenyek. Szépen kidolgozottak, és számos más helyen tudunk nekik felhasználási helyet találni (GW figurákra is illenek). Dinamikus karakterek, lovasok, esetleg egy szélben himbálódzó köpeny egy dioráma hősén, miközben a szikla tetejéről a messzeségbe tekint…rengeteg felhasználási módja van, és szerencsére minden figurát felszerelhetünk az osztagban ezzel, ha szeretnénk.

A figurák összeállítása igényel azonban egy kis modellezői „előéletet”. Jól kell kiválasztani a karokat és testeket, hogy rendesen összeálljanak, és jól nézzenek ki. Néhány kopja nem passzol például bizonyos testekhez, vagy az épp meglendített fejsze nem a legjobb választás egy előrenyúló figurához. Az osztagba rendezésre kell figyelni a sok kiálló bisz-basz miatt, de hamar bele lehet jönni.

A dobozhoz megkapjuk a megszokott Renedra talpainkat, ezúttal azonban szürkében. Kb. a GW-s lovastalpnak felelnek meg, de vastagságban erősen eltérnek. A saját talpaimat (reklám helye!) Sebitar öntötte, aki workshopjában rengeteg szép, ötletes talpat és tereptárgyat kínál (nem fizetett, jóbaráti hirdetés : ) ).

 

Végszónak: nagyon jó debüt volt ez a FireForgetól, a napokba jön ki a templomos és lovas fegyveres dobozuk is, azokból szintén várható egy-egy írásocska a blog keretein belül. Szerintem minden a korszak iránt érdeklődő terepasztalos figuratologató ember nevében mondhatom: csak így tovább, nehogy eltűnjetek!

 

És végül az értékelés:

 

Történelmi hűség: 10/10

Ezzel nem valószínű, hogy lenne bármiféle probléma. Reméljük a továbbiakban sem lesz semmiféle fennakadás ilyen témában.

 

Figurák: 9.5/10

A nyeregkápák, ill. a műanyag keménysége miatt kapta csak azt a mínusz fél pontot. Utóbbi miatt néhol nehézkes lehet lesorjázni.

 

Ár/érték: 9/10

18 fontért 12 lovast, ami a piacon a standard. Ezért a pénzért rengeteg opciót kapunk, és a figurák is gyönyörűek, így minden kiadott pennyt megér.

 

A cikkben szereplő képek, mint mindig, most is sajátok. Senkit ne ijesszen meg az eltérés a teutonoktól, jórészt kereszteslovagnak festettem ki az első bandát (8 fő, egy breton ék karakter nélkül, vagy egy kb. felhelyezhető alakzat WAB-hoz), a teutonok a következő adagban vannak. Képek természetesen lesznek, és folyamatos frissítések érkeznek a seregről, seregekről, amiket készítek.

 

Levezetésképp pár közelebbi kép a keresztesekről:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legmélyebb tisztelettel,

Zirrian

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr884484308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zirrian 2012.05.02. 14:31:45

psychosispc-themadhouseworkshop.blogspot.com/search/label/FireForge

Méretösszehasonlítást pedig itt talál a nedves érdeklődő, sajnos nekem nem állt birtokomban ennyiféle lovas figura, hogy elkészítsem a képeket.

Sándor Kaba Sarkadi 2015.04.12. 16:56:20

Fasza cikk, jól összerakott értékelhető vélemény. Már várom, hogy idegaloppoljanak hozzám Debrecenbe :-)