Helyzetjelentés 2012 július

2012.07.21. 01:05

Sziasztok! Még nem haltam meg, és a blogot sem felejtettem el, viszont kezd fogyni a review anyag. Pontosabban van még, amiről tudnék írni, csak festeni kell, amire kevesebb időt fordítok, mint az jó lenne. De elég is ebből, jöjjön pár dolog, ami érdekes lehet a blog olvasói számára. 2012-es megjelenések!

 

Conquest Games Normann Infantry

Az inkvizítor fórumán már említém őket a Historical topicban, de megérnek még egy bejegyzést. 40 gyalogos figura, 8 láncingben, 8 bőrpáncélban, a többi pedig páncélozatlanul. Fegyvernek dárdák, kézifegyverek, daneaxok, pontos eloszlását még nem tudni ezeknek. A dobozban helyet kap 2 casualty figura is, ami unit fillernek, vagy diorámakészítőknek ideális.

 

Conquest Games Normann Cavalry re-release

A gyalogság mellé a lovasság is jön egy kis re-boottal, névszerint új box-arttal, és átrendezett keretekkel, hogy az eddigi 15 lovas-12 ló felállásból 15 lovas-15 ló lehessen, így a Conquesté lesz az előkelő „legtöbb műanyag lovas figura egy dobozban” megtisztelő címe.

 

Fireforge Games Infantry

2012 végére ígérik, de lehet, hogy át fog csúszni 2013-ra, 3 gyalogos doboz a keresztesekhez. Az eloszlást itt ismerjük, két féle nehézgyalogos doboz, és egy könnyűgyalogos. A nehézgyalogság valószínűleg Teuton és Templomos lesz, a könnyűgyalogos pedig univerzális. Az első két dobozban 24 figura kap majd helyet, melyből max. 12 lehet gyalogos lovag, max. 24 foot sergeant (dárdával felszerelve), és max. 12 számszeríjász. A harmadik dobozból pedig max. 24 lehet számszeríjász, és max. 48 foot sergeant (ugyancsak dárdával).

 

By Fire and Sword angol szabálykönyv

A Theminiaturespagen mászkálva fedeztem fel ezt a szabályrendszert, melynek Lengyelországban már nagy sikere van. A Tűzzel-vassal trilógia korszakában játszódó rendszert egyelőre csak lengyelül érhető el, de már nincs messze az angol változat sem. A könyv jelenleg 160 zlotyba kerül, ami durván 10000 magyar forintnak felel meg. Durván 400 oldal, teljesen színes, és keményfedeles, úgyhogy megéri az árát. A szabályok is érdekesnek tűnnek, multi-basing rendszerben gondolkodjunk, azonban minden talpnak van külön sebpontja, 3 sebenként kell eltávolítani az osztagból egy-egy talpat. Ha meglesz a szabálykönyv, részletesebb ismertetőt is olvashattok tőlem, addigis aki nem riad vissza, angolul olvashatja a szabálykönyv elemzését az http://anatolisgameroom.blogspot.co.uk oldalon a By Fire and Sword címkére kattintva (rengeteg battle-reporttal, sajnos nem volt kedvem kikeresni magát a reviewt – de ajánlom olvasgatásra). A kiadó figuragyártással is foglalkozik, 15mm-ben készít a korszakhoz remek figurákat, ám szerintem kissé borsos áron – 16-19 font körüli áron (6400-7600) van egy doboz gyalogos a Northstarnál, amiért 32 15mm-es fém figurát kapunk zászlókkal, mindennel , egy doboz lovas pedig, 16 figurával 18 lovassal és ugyancsak minden jóval, 20 font, azaz kb. 8000 ft. Ezzel szemben az Old Glory 15mm-es kínálatában kb. 50 gyalogos figurát, vagy 16 lovast megkapunk 20 dollárért, azaz kb. 5000 forintért. A figurák kidolgozottságában természetesen van különbség, illetve a prezentálásban is, hisz az OG zacskókban kerül hozzánk, a BFaS pedig rendes dobozokban, seregépítéshez azonban vegyíteném a kettőt. Bár nem vagyok jártas ebben a méretarányban, kicsit drágának tartom, hogy még ha fém is, de 18 lovas ugyanannyiba fáj, mint 12 műanyag 28mm-es lovag szekérderéknyi alkatrésszel.

 

Mantic Games Kings of War szabályok, figurák

A sikeres kickstarter rengeteg újdonsággal kecsegtet a Mantictól is. Egyrészt a szabálykönyv, mely már kapható, másrészt az a 20 doboznyi figura, mely a polcokon fog landolni remélhetőleg 2013 elején. Mind sprueless plastic lesz, azaz nem a megszokott hard plastic, hanem olyan anyag, amely legtöbb jellemzőjét tekintve úgy viselkedik, mint a hard plastic, azonban pillanatragasztó kell összeállításukhoz. A Corporation figurák a Warpath rangeből, ill. a Gore Riderek a KoW figurák közül, amiket így hirtelen fel tudok hozni, mint sprueless plastic, és mindkettőről pozitív visszajelzéseket olvastam. A 20 doboz pedig:

- vérfarkasok (3 figura)

- ogrék (3 figura)

- lőfegyveres ogrék (3 figura, számszeríj vagy blunderbuss – batár, primitív sörétes puska gyakorlatilag)

- Ork szekér (egy modell)

- Trollok (3 figura, opcionális páncélzattal)

- Múmiák (10 figura)

- Gargoylek (10 figura, a hivatalos infók szerint olyasmire kell számítani, mint a Gargoyles sorozatból ismert női szereplők – én örülnék, ha inkább hárpia lenne)

- Dwarf Berserker Brock Riders (5 lovas, törpe borzlovasok)

- Elf Palace Guard (10 figura, a jelenlegi Palace Guard szett műanyagosítása)

- Goblin Fleabag Riders (5 figura, kb. mint a squiglovasok)

- Abyssal Dwarf Immortal Guard (10 figura, a jelenlegi Abyssam Guard hibrid figurák műanyagosítása)

- Elf Stormwind Cavalry/Twilight Kin Dark Knights (5-5 lovas, feltételezéseim szerint csak a fej fog különbözni, esetleg a fegyver/pajzs. Jelenlegi fém figurák műanyagosítása)

- Celestian Battle Sisters (10 figura)

- Celestian Men-at-Arms (10 figura, ha a Mantic hallgat a vásárlókra, ezt műanyagba oldja meg, nem sprueless plasticba)

- Celestian Human Paladins (10 figura)

- Celestian Human Paladins on Horse (5 figura)

- Abyssal Golems (3 figura)

- Goblin Mincer (1 modell, kb. Snotling Pump Wagonként kell elképzelni)

 

 

Victrix miniatures:

Az ókori görög figurák műanyagban nagyon bejöhetnek a cégnek, hisz rövid időn belül a harmadik dobozzal jönnek elő, és már a negyedik is közel van. Eddig amik vannak: athéni hopliták (48 figura), spártai hopliták (48 figura), thébai hopliták (48 figura), és ami hamarosan jön, a zsoldos hopliták (ugyancsak 48 figura). A dobozokban amik különböznek azok a fejek, illetve a matricák, de összességében, ugyancsak visszajelzéseket olvasgatva, nyugodt szívvel ajánlom a korszak iránt érdeklődőknek, ha valaki esetleg vásárolt/vásárol ilyet, szívesen vennék reviewt (avagy Immortal Miniatures – most Warlord- összehasonlítást).

 

Perry Miniatures:

Most hoztak ki napóleoni osztrák huszárokat, illetve a reneszánsz korszakhoz számszeríjászokat, kéziágyúsokat, kardforgatókat, és lovas számszeríjászokat. Az áruk, mint mindig, kedvező (6,50 font 6 gyalogosért, azaz kb. 2600 forint, a lovasok pedig újításképp ló nélkül vannak, ugyancsak ilyen árban, lovakat külön vásárolhatunk, 3 fontért – kb. 1200 ft – 3 darabot). Emellett készült ún. Caroccio is, azaz olasz zászlósszekér, mely az itáliai háborúkhoz használható, és 25 fontos áron (kb. 10000 forint) tudhatjuk magunkénak. Ezért kapunk egy szekeret a kereszttel/zászlóval, 4 ökröt, és 6 figurát, melyek mindegyike külön is megvásárolható. A fém figurák természetesen teljes mértékben vegyíthetően a műanyagokkal, ha egy kicsit fel szeretnénk pezsdíteni esetleg repetetívnek tűnő egységeinket.

A workbenchen emellett megnézhetünk pár képet a készülő figurákról, fémben jön egy jó adag porosz, a középkor iránt érdeklődők pedig az ökrös szekérben lehetnek érdekeltek, illetve a tábori munkásokban. Műanyagból várhatunk osztrák napóleoni gyalogságot, Africakorpst (a korszak teljesen új a Perry testvérek még nem nyúltak hozzá házon belül – nem tudom, más cégnek készítettek-e), 8th Army (ugyancsak II. vh.), amerikai polgárháborús konföderációs gyalogság, és amerikai függetlenségi háborús gyalogság.

 

Warlord Games

Nemsokára érkezik a napóleoni francia gyalogság (a harmadik cég…én inkább olyan területre mozognék, ami még nincs ennyire lefedve), a Bolt Action szabálykönyve pedig az előrendelőknek már a posta kezében van. Nemrég jelent meg a Pike and Shotte szabályrendszer, amelyet ugyancsak tervezek beszerezni, a starter doboz keretein belül. Utóbbi nem is rossz ajánlat, hisz 60 fontért (cirka 24000 ft) megkapjuk a keményfedeles szabálykönyvet, 58 gyalogost (pike and shot, full commanddal – gondolom ugyanaz, mint egy doboz infantry, plusz egy keret, de ebben nem vagyok biztos), 12 lovas, és 12 Firelock infantry (ami kicsit csalódás figura, de konvertálni jól lehet). Személy szerint egyre jobban kezdek belebuzulni a korszakba, és egyre inkább tervezem egy sereg felállítását a korszakhoz. Első blikkre a kozák felkeléshez tervezem a lengyel és a kozák seregeket…de erről később :)

Ami viszont NAGYON nagy érdeklődésre tart számot: szárnyas huszárok!

 

Wargames Factory

Nemrég jöttek ki a szamuráj lovasok, sok infót nem csepegtettek ki, mi lesz a következő release, de én a WW2 range 15mm-es bővítésére tippelek.

 

Defiance Games

A bogarak kijöttek, és kb. ugyanazzal a módszerrel készültek, mint a Manticos figurák – sprueless plastic, csak pillanatragacs fogja. Nemsokára a német panzergrenadierek is forgalomba kerülnek, utána pedig a hardsuitok, és a női UAMC marineok. Várós mindegyik.

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr664669000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trollfin 2012.07.21. 13:29:31

A huszárok eszméletlen jól néznek ki, muszáj lesz beszereznem párat.

zirrian 2012.07.21. 15:37:33

@trollfin: Igen, sajnos én is így vagyok ezzel :D Szépek a TAG, a Foundry, meg az Old Glory huszárjai is, de ezeknek a közelébe sem érnek.

janos900 2012.07.21. 16:00:53

Jo kis korkep lett.

A Perry-t most en is szemmel tartom, varom a Grenz meg a huszar figurakat, mert azok jok a 48-hoz is.
A multkor eltevedtem a Bolt Action webshopba, az arcom leszakadt micsoda kinalat van 28mm-ben a WW2-hoz. Nem csoda, ha a Perry is elkezdi kiharapni a reszet belole. Vicces par eve a B.E.F. nevu kis ceg gyartotta a 28mm-ez harcjarmuveket, aztan becsodoltek, most meg felvasaroltak es beolvasztottak a Bolt Action ala.
A lengyelek nagyon jol kidolgoztak a legjobb nemzeti temajukat, nekunk is ezt kellene a 48-49-el.

zirrian 2012.07.21. 16:04:02

@janos900: Hát, ha sok hobbista összeáll, és alapít egy kis figuragyártó céget/vállalatot, szerintem elképzelhető lenne :) De ötlet elrakva, biztos lenne érdeklődő, ha piacra kerülnének ilyenek...

trollfin 2012.07.22. 10:10:23

@zirrian: Akár működhetne is, saját szabályrendszerrel, figurákkal.