Conquest Games normann lovasok

2013.03.21. 11:39

Sziasztok!

 

Rég volt már review, gondoltam itt az ideje írni egy újat, így a soron következő műanyag szettet vesszük górcső alá, a Conquest Games normann lovasságát.

Szokás szerint egy kis történelmi áttekintés. A koraközépkorról, vagy másnéven sötét középkorról talán kevesebbet tudunk, mint a történelem többi korszakáról, terepasztalozásba egy igencsak kedvelt téma, és az utóbbi időben műanyagban is kezd előkerülni (ld. a vikinges review, Gripping Beast és Wargames Factory szász figurái, ill. A Gripping Beast Saluteon debütáló páncélozatlan koraközépkori gyalogsága). A kor páncélzata általában a semmi-láncing skálán mozgott valahol, értelemszerűen a legtehetősebbek láncingben. A hadseregek nagy része besorozott parasztokból állt, túl sok harci képzettség nélkül, legtöbbször egy pajzzsal és egy dárdával felszerelve (a kard ekkoriban még sokkal drágább volt, mint később), elnevezésük pedig nemzetenként eltérő (vikingeknél bondi, szászoknál fyrd, stb.). Kedvelt fegyver volt a fejsze is, gyakorisága miatt.

A „klasszikus” európai nehézlovas harcmodor ekkor alakult ki, úttörői pedig a normannok voltak, akik a kor legtöbb népével ellentétben inkább a lovas harcmodort preferálták. Természetesen mások is használtak lovakat, de inkább szállításra ill. utazásra, mint harcra.  

A normannok Rollo, viking törzsfő leszámrazottai voltak, akik Normandia területén kaptak területet Együgyű Károlytól 911-ben. Viszonylag rövid idő alatt jelentős hataommá nőtték ki magukat, a terület  egyik legbefolyásosabb államává vált. Fattyú Vilmos, II. Róbert fia lett apja halála után Normandia hercege. Kitanulta a lovagi fortélyokat, remek kardforgatóvá és lovassá vált. 15 évesen ütötték lovaggá. A brit szigetek viking inváziójával egyidőben Vilmos is támadást indított, seregével átkeltek a szigetre, és 1066-ban megütköztek Hastingsnél az előző nap még északon csatázó szász sereggel, döntő győzelmet aratva, és ezzel elfoglalva Angliát. Vilmos megkapta a Hódító Vilmos nevet, és Anglia királyává vált (a szászok és normannok közti konfliktusok még sokáig jelentettek problémát a királyságban). Hastingsnél aratott győzelme nagyrészt a nehézlovasságának köszönhető, mely a nap folyamán több támadást intézett a szász pajzsfal ellen, sikertelenül. A lovasok színlelt menekülésse próbálkoztak, mely bevált, és felbomlott a szász csatasor, a lovasság pedig egyesével vadászhatta le a kitört szászokat. A szászok vezetői ebben a csatában estek el.

A normann sereg azonban nem teljes egészében állt lovasokból, mégis ezt emeljük ki, mivel ők voltak legnagyobb hatással az elkövetkezendő évszázadok hadviselésére. A nehézlovasság központi szerepe egészen a reneszánszig tartott, amikor a tűzfegyverek kiszorították őket a hadseregekből (fenntartásuk ill. kiképzésük sokkal egyszerűbb volt a muskétásoknak, mint a lovagoknak).

Jelen review tárgya tehát az a normann lovasság, amely Hastingsnél is harcolt, de alapvetően pár konverzióval a kor bármely nehézlovasaként hazsnálhatóak a figurák.

Előljáróban még annyit, hogy a doboz kétféle változatban kerülhet elő: az első, 12 lovast, valamint a második, 15 lovast tartalmazó doboz. Mivel nekem az első van meg, így arról alkotok véleményt, de mivel a tartalom pár kivétellel ugyanaz, mindkét dobozra igaz ez az elemzés. Természetesen ha szerzek a másikból is, megírom, milyen különbségek vannak, mennyivel több, vagy mennyiben más.

Először is a doboz tartalma:

Összesen 4 keret, 1 Command, 3 sima.

Command keret tartalma:

-          1 halott lovag

-          3 lándzsás kar

-          3 kardos kar

-          3 test

-          2 bal kar

-          3 könnycsepp alakú pajzs

-          3 kerek pajzs

-          1 kürtös kar

-          1 zászlós kar

-          1 bunkós kar

-          1 kard

-          3 ló

-          1 fej

 

Sima keret tartalma:

-          3 lándzsás kar

-          3 kardos kar

-          2 bal kar

-          4 test

-          6 fej

-          2 bal kar

-          3 könnycsepp alakú pajzs

-          3 kerek pajzs

-          3 ló

 

Összesen tehát 12 lovag állítható össze, és 3 test marad. A testek között találunk bőrpáncélosat (2 db), páncélozatlant (3 db) és láncingest (10 db). Látszik, hogy az elit lovasságra van kihegyezve a doboz, de tetszetős, hogy könnyűlovassághoz is használható a doboz (a kiadó honlapjának fórumán megy a beszélgetés, hogy előfordulhatnak extra keretek, hogy a korszak más, a normanntól eltérő lovassági erejét is reprezentálni lehessen). A láncingek alapvetően szépek, csak az illesztések mentén vannak apróbb hibák, de végülis elnézhetőek. A bőrvértes és páncélozatlan testekkel nincs semmi ilyen probléma. A karok kb. A könyöknél csatlakoznak a testhez, ami azért volt szükséges, hogy a láncing természetesnek hasson, amit így szépen meg is oldottak, nagy piros pont. Sajnos emiatt két póz fordul elő, az egyik a jobb karját maga mellett tartó, a másik a karját felfelé tartó. Mindkettőhöz van elég kard és lándzsa, így ha valaki csak kardforgató lovasságot szeretne, az is megoldható. A lovasok pózai így szépen, természetesnek hatnak, és bár nem annyira dinamikusak, mint a Fireforge lovassági készletei, így is érzi az ember, hogy az a lovassági ék éppen előretör. A fejekre sem lehet panasz, a sisakok kidolgozása szép, az arcok nem igazán látszódnak, ami érthető. A 3-féle testhez 3-féle fej tartozik, illik nem összekeverni. A pajzsok szintén szépek, és van elégféle ahhoz, hogy ne váljanak repetetívvé. Az egyedüli panasz talán az, hogy a könnycsepp alakú pajzsokon nincs pajzsgomb. Némelyik pajzs hátán ott van a bal kar is csatolva, a többihez pedig a kereteken lévő bal kart kell használni, ezzel is kicsit színesítve a pózokat.

A csatlakozásokat néha egy kicsit nehéz rendesen belőni, kicsit gyakorolni kell, hogy ne essenek ki minimális mennyiségű molesztálás után.

A lovak mint említettem szépek, jól kidolgozottak, panaszként csak a kicsit lapos homlokukat említeném. Összeállításuk egyszerű, 2 fél, fej, és ennyi. A lovasok jól illeszkednek, de ragasztást mindenképpen igényelnek.

 

Mindent összevetve: egy nagyon korrekt készlet, szép, részletes, könnyen festhető, és a pajzsok méreténél fogva számtalan lehetőség nyílik az ügyes szabadkezi munkára.

 Méretösszehasonlítás: GW-s breton lovag, Fireforge keresztes (teuton dobozból), Conquest normann

Értékelés:

Történelmi hűség:

9/10, a pajzsgombok hiánya, ill. pár fejsze még jó lett volna a dobozba, ezektől eltekintve tökéletes.

 

Figurák:

9/10, néhol az elnagyolt láncing, de szintén aprócska probléma.

 

Ár/érték:

10/10, nagyon jó vétel a készlet, a történelmi figuráknál már megszokott 12 lovas egy dobozban szisztémát követve.

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr215157931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.