Sziasztok!

Most, hogy az elérhető maketteket nagyvonalakban kitárgyaltuk, építsünk sereget!  Alapvetően Bolt Actionhöz készül, de az alapelvek 1:1 arányú játékokhoz felhasználhatók. Kezdjük is el a Császári Japán Hadsereg felépítésével!

 

Először is az angolul tudóknak szeretném ajánlani a Bayonet Strength oldalát:

http://www.bayonetstrength.150m.com/Japanese/standard_japanese_infantry_battalion.htm

Remek összefoglalója a háborúban résztvevő seregek felépítésének, és én is ezt az oldalt használom amikor új seregbe kezdek. 

Mivel elsősorban gyalogsági sereget szeretnék csinálni, alapnak egy gyalogos szakaszt fogok felépíteni. Ez a háború alatt az alábbiakból állt:

Platoon HQ (1 tiszt + 1 fő)

Gránátos raj (13 fő)

3 Puskás gyalogos raj (13-13 fővel)

Fegyverzet tekintetében a három puskás oszta (értelemszerűen) puskákkal volt felszerelve, valamint egy darab könnyű géppuskával, míg a gránátos csapatnál volt 3 "grenade discharger", afféle könnyű aknavető (hívták "knee mortar"-nak is). 

Sajnos elég trehány módon lett feljegyezve hogy szervezték az egységeket, ugyanis a források említenek mesterlövészeket a rajokon belül, de ezek feltehetőleg nem a spéci mesterlövészfelszereléssel ellátott emberkék voltak, csupán rajuk legjobb lövői. 

A rajok könnyűgéppuskáiba lehetett tölteni szimpla puskalőszert is, de ez erősen csökkentette megbízhatóságát.

A tisztek elsősorban egy pisztollyal és katanával voltak felszerelve, amik sokszor családi ereklyeként öröklődtek a fiatalabb generációra. A géppisztolyok nagyon nem voltak elterjedt fegyverek mint azt valamelyik előző cikkemben említettem, és mivel nincs Airfix dobozom (még), így nem is rakok a seregembe belőle.

Tisztként 1st Lt-t hozok, annál alább sose adom. Tehát eddig így állunk:

1st Lt + 1 fő (regular) - 85 

NCO+12 fő, LMG - 150

NCO+12 fő, LMG - 150

NCO+12 fő, LMG - 150

 

NCO+12 fő, 3 könnyű aknavető - 205

Ez így elég sok ember, de tankok ellen sokmindent nem tud tenni. Ez sajnos problémája a japán seregnek, mivel igazán jó páncélelhárító fegyvere nincs. Mivel a jelenlegi seregem gyakorlatilag életképtelen lenne bármilyen páncél ellen, az egyik puskás rajt kiveszem, hogy helyette valami mackósabbat rakjak be. Tudom, hogy "gamey", de sajnos muszáj vagyok. Brit páncéloshadosztályomban is 2 gyalogos raj van féllánctalpasokban, mert nem férne be az 1000 pontba. 1500 pontban valószínűleg kibővíteném teljes szakaszra.

Páncélelhárításra rakok bele olyat, amim van: páncéltörő puska, könnyű howitzer, öngyilkos robbantók. Utóbbiak egy hosszú botra szerelt aknával rohantak neki a tankoknak, abban a reményben, hogy önfeláldozásuk segít megállítani a páncélost. 

Szóval éppen így állunk:

1st Lt + 1 fő (regular) - 85 

NCO+12 fő, LMG - 150

NCO+12 fő, LMG - 150

NCO+12 fő, 3 könnyű aknavető - 205

Páncéltörő puska - 30

Öngyilkos robbantó - 20

Öngyilkos robbantó - 20

70mm-es könnyű howitzer - 40

 

Ez eddig 700 pont, azaz van még 300 pontunk megoldást keresni mindenféle problémára. A gyalogosoknál lévő felszerelés jó lesz más talpasok ellen, de a biztonság kedvéért dobjunk be pár apróságot. Géppuska, lángszórós, mesterlövész. Ezekkel együtt tartunk 850 pontnál...pont belefér egy tank, és mellé még valami apróság. Egy Type 97 Chi-Ha mindössze 135 pont, ami egy újabb könnyű howitzert ad a seregbe. Így állunk tehát:

1st Lt + 1 fő (regular) - 85 

NCO+12 fő, LMG - 150

NCO+12 fő, LMG - 150

NCO+12 fő, 3 könnyű aknavető - 205

Páncéltörő puska - 30

Öngyilkos robbantó - 20

Öngyilkos robbantó - 20

70mm-es könnyű howitzer - 40

Lángszóró - 50

Közepes géppuska - 50

Mesterlövész csapat - 50

Type 97 Chi-Ha - 135

A seregben mindenki regular, és így 985 pontos lett a sereg. A maradék 15 pont...hát, ennyi előnyt kap az ellen. Első blikkre egy teljesen játszható sereg, ellenlábasunk pedig vakarhatja a fejét a rengeteg figura és a BÁNCÁJ rohamok ellen. Ezt ellensúlyozandó az a három közepes géppuska, amit az amcsi tengerészgyalogosok hoznak, de hát valahogy megoldható az is...

A cikksorozat további részében a sereg festéséről fog szó esni, amit szép lassacskán elkezdek, és amilyen tempóban haladok, nos...úgy haladok :)

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr526775563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.