2015-ös Újévi tervek

2014.12.31. 23:41

Sziasztok!

Új év, új projectek, meg régiek folytatása. Nézzük, mit kellene saját seregeimhez csinálni és beszerezni jövőre. Aztán majd meglátjuk, mi sikerül.

Kezdjünk egy gyors listával:

- Napóleoni francia sereg

- Napóleoni poroszok

- Normandiához britek

- Normandiához németek

- Észak-Afrika

- Csendes-óceáni japánok

- ANZAC

- WW1 

- Gyűrűk Ura

- 100 éves háborús franciák

- SAGA seregek

- Gallok

 

Nézzük akkor egyesével.

- Napóleoni franciák:

Velük szerencsére egész jól állok. Ki van festve 2 sorgyalogos zászlóalj, 1 gránátos, 1 voltigeur, 1 dragonyosezred, 1 huszárezred, és 2 üteg, valamint egy szekér. Még fel kell talpaznom a sorgyalogságot és a gránátosokat, meg meg kell csinálnom a parancsnoki talpat. Ha épp van időm és kedvem, akkor folytatom a sereg festését. Ami tervbe van, az 2 újabb sorgyalogos zászlóalj (bár ehhez kelleni fog egy doboz HaT marching Chasseurs és Chasseur command), vértesek, olaszok, svájciak, utóbbi kettő Italeri franciákból. Beszerezni ide sokmindent nem kell, max. ha még kedvem támad valamihez. Van még vagy két ezrednyi huszárom és egy jóadag ágyúm. Ezekkel kifejezetten jól állok, bár nagyobb csatához még szükségem lesz pár dologra.

 

- Napóleoni poroszok

Van egy festett gyalogoszászlóaljam az újfajta, annyira nem lelkesítő Italeri poroszokból, van egy doboz Revell sorgyalogosom, a fentebb nevezett Italeri dobozból össz. 18 Landwehrem, egy doboz Italeri porosz dragonyosom, valamint ha mindenigaz, nemsokára a birtokomba kerül még egy doboz Revell baka, HaT Reserve infantry, HaT Jägers és Airfix Landwehr. Ebből már egy egész játszható sereg kijön. Még esetleg tüzérséget kell szereznem. 

 

- Egyéb napóleoni cuccok

Van egy elkezdett brit seregem a félszigeti háborúhoz, de tekintve, hogy Ákos barátom csinálja a brit sereget, a sajátjaim egyelőre jegelem. Megvárom, míg a HaT kihozza a Peninsular Dragonyos dobozait, és majd kezdek valamit azzal a kb. 3 doboz korai porosz vértessel, amiből nehézdragonyost akartam - mennek spanyol dragonyosnak, vagy nemtom. Ha lehetőségem adódik rá, akkor a Revell sorgyalogságából és tüzérségéből, meg a HaT brit commandjából mindenképp szerzek. Amim van korai porosz gyalogos azt kifestem spanyolnak, néhány zászlóalj portugálra is benevezek, a Revell British Lifeguardjaiból pedig portugál dragonyosok lesznek. De ezt majd csak később. A britek mellé pár német városállamocska haderejét is tervezem beszerezni, elsősorban a "self-contained" HaT dobozokat, amiből egy doboz elég kirakni egy alap sereget. Emlékeim szerint Nassau meg talán Württemberg, ahová adtak ki szép dolgokat - 3 doboz, gyalogság, lovasság, tüzérség, és kész a játszható sereg, vagy szövetséges kontingens!

 

- Normandiához britek

1000 pontos Bolt Action seregem kb. 3 talp és Universal Carrier személyzet híján kész. HQ, 2 gyalogos raj, 2 féllánctalpas, egy Cromwell, két PIAT, egy Vickers MMG, egy könnyű aknavető, rádiós, és pár extra ember. Ha bővítem, akkor feltehetőleg egy 6-fontos ágyúval fogom, ill. egy harmadik féllánctalpassal és a benne ülő rajjal. URambocsá közepes aknavető. Tervbe van egy kommandós szakasz is, de ahhoz vagy megvárom míg valaki ad ki szép és használható kommandósokat, vagy veszek Caesar-féle gyalogosokat, és Dan Taylor Modelworks-ös fejeket rakok rájuk, ami nem lesz olcsó. Van még egy szakasznyi ejtőernyősöm is dobozban, 3 Tetrarchhal, de azokkal még úgy döntöttem egyelőre ráérek. Hozzájuk szereztem egy Horsa és egy Waco glidert is, bár előbbinek az új kiadásával is szemezek, mert az Italeri igen király módon belerakta a régi Esci multipart ejtőernyősöket.

 

- Normandiához németek

1000 pontnyi ebből is kijön, HQ, 3 raj, Panzerschreck, pár Panzerfaust, PaK 40, pár Pz IV, meg még egy vagon egyéb. Pár dolgot össze kellene még rakni és ki kellene festeni, de alapvetően így is játszható. Van még ide dobozolt SS és ejtőernyős sereg is, majd velük is kezdek valamit. További beszerzést hozzájuk StuG III-as és JagdPz IV-est tervezek, utóbbit amint kihozza a PSC. 

 

- Észak-Afrika

Valamiért szeretem ezt a hadszínteret. Van hozzá rengeteg figurám, és egy jópár tankom is - egy Crusader (ill. kettő, de az egyik zöld festéssel), egy Matilda (megintcsak kettő, de az egyik javításra szorul), egy Pz II, egy Pz IV, két Pz III (egyik befejezetlenül), egy Wespe, szóval sokminden ide sem kell. Talán páncéltörő ágyúk. De ezt is 2015-re halasztom, attól tartok.

 

- Japánok

Ha már elkezdtem a cikket, megcsinálok őket. Van két Type 97-esem (utálom az Airfix gumilánctalpait, pföjj-pföjj-pföjj), 3 howitzerem, soksok gyalogosom és támogatófegyverem, valamint egy Tyepe 95(?) parancsnoki autóm, a cuccok nagyrészt vadász kolléga jóvoltából. Tankos cikkem nyomán gondolkodok, hogy pár német tankot lefestek japán camora, "what if" küldetések lejátszására - mindenképp érdekes lenne, és kíváncsi vagyok, milyen lenne egy Pz III ilyen festéssel. Hozzájuk perpill nem tervezek beszerezni semmit, max. ha olcsón találok Dragontól tankokat. A yen egész jó árfolyamon van, lehet, hogy el is látogatok a Hobby Link Japanhoz. 

 

- ANZAC

Egy újabb sereg, ami dobozban van. 2 doboz Matchbox-féle aussie, egy doboznyi Airfix, és pár borzalmas minőségű valaki más által öntött Airfix. Ha találgatnom kellene, akkor Heller. Sok támogató holmim nincs a dobozban lévőkön kívül, így ami még kell, azt valószínűleg fémből fogom pótolni, vagy szétnézek a WW1-es ANZAC cuccok között, van-e valami használható. Kis konvertálással a puttee-ból lesz nadrág, a többit meg valahogy csak megoldom. Van néhány Revelles ausztrálom is, de ellentétben a "Mecsa" és az Airfix figurákkal, azok rendes 1:72-esek, és inkább Kréta elfoglalásához készültek, és fejcserével sima britként fogom őket hasznosítani. Abban a dobozban avn egyébként a legjobb Vickers géppuska, de természetesen a doboz többi része sem rossz.

 

- egyéb WW2

Az amcsikat jegeltem egyelőre, majd idővel csinálok tengerészgyalogosokat a Csendes-óceánhoz, meg ejtőernyősöket Normandiához. Még előfordulhatnak lengyelek, mert a First to Fight idevágó figurái tetszenek, és egy dobozban van rengeteg korai németem, ami jó 1939-hez. Van ide pár francia holmim is, két Somua és egy Char B1. Talán egy doboz gyalogos (vagy kettő, mert a Pegasus és a Caesar doboza is tetszik), és ez is meglesz. Észak-Afrikához még gondolkodok olaszokon, ill. 

 

- WW1

Ha már évforduló, meg van is, akkor miért ne...pár dolog kelleni fog ide is, de egész jól állok. Részletek később, valszeg ebből is cikksorozat lesz.

 

- Gyűrűk Ura

Meyil'kree, alias Gábor kipróbáltatta velem a játékot, miután 10 fontért vettünk vagy 120 figurát, és sajnos tetszett. Azóta rekordsebességgel szereztem be a dolgokat mindenféle sereghez olcsón, és így már van rengeteg cuccom. Ami nem is baj, mivel gyakorlatilag szabadon lehet keverni a seregeket. Cél egy 1000 pontos sereg kirakása mindkét oldalhoz év végéig. A Jó oldalon Gondor tűnik a legesélyesebbnek, némi elf támogatással, míg a Gonoszoknál a goblinok, Uruk-Hai segítséggel. Lesz majd róluk is blogposzt, mert nagyon jó a játék, és a figurák is igen kellemetesek.

 

-100 éves háború

Igen-igen, jövőre még egy évforduló, 600 éve esett meg Agincourt, ahol az angol íjászok ismét bizonyították, hogy a nehézlovasság ideje leáldozóban. 1:72-ben épül a francia sereg, ismét Ákos úr áll a britek mögött. Van hozzájuk Italeri, Revell/Accurate, MiniArt dobozom, de tervezem a Zvezdás francia gyalogság beszerzését, és Strelets skót Schiltront, hogy legyenek zsoldosként a seregben. Kedvajánlos blogposztokra lehet számítani, könyvajánlókkal, de így előre tudom ajánlani mindenkinek Bernard Cornwell Íjász-trilógiáját, és az Agincourt c. regényt. 

 

- SAGA seregek

Ez nem lesz bonyolult. Szászok és normannok, előbbihez kell még egy doboznyi Emhar figura, utóbbihoz egy doboz lovas, meg egy doboz gyalogos - vagy ha rá tudom tenni a mocskos mancsom egy doboz Strelets íjászra, akkor az is. Sajnos elég ritka már a készlet, ahogy a normann pajzsfal is. Ha más nem, akkor fémekkel feltöltöm a réseket. Nem kell hozzá sok figura, de valahogy mindig egy kicsit kevesebb van minden dobozban, mint kellene...

 

- Gallok

Egy 32 fős warband és egy pár lovas meg egy szekér készen van, kelleni fog még egy warband, nemesek, még lovasok, még szekér, esetleg kutyák, meg persze egy valag előcsatározó. Beszerezni gyakorlatilag nem kell semmit, csak csinálni, ami egész gyorsan megy ezeknél. 

 

- Egyéb vegyes

Van még egy cipősdoboznyi 30 éves háborúhoz való Revell figurám soksok lovassággal, tüzérséggel, meg minden egyéb jósággal - idén talán rájuk sem kerül sor, de lehet, hogy kedvet kapok a pikákhoz és muskétákhoz. Van emellé Revell 7 éves háborús dobozom is, dragonyosok és tüzérség. Hozzájuk majd egyszer HaT gyalogság, vagy túladok rajtuk - ami nem valószínű, mert a Revell tüzér dobozok nekem ilyen szívem csücskei. Pár doboz szamuráj is akad. Emellé ókorhoz van még pár sereg dobozban, perzsák, makedónok, meg ki tudja még milyen rég elfeledett holmik...mind 1:72-ben természetesen. 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr377016721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2015.01.01. 09:12:36

B.U.É.K.!
Meg jobbulást.
Látom a TOP 3 korszak nálad is megvan:
Napóleon, WW2 és Ókor, az amerikai kollégáknál valamelyik helyett szokott belépni az ACW. :)

zirrian 2015.01.01. 10:40:56

@janos900: Köszi, és viszont, valamint köszi.

Hát igen, valahogy így :) Bár a középkor is ott van, épphogy lemaradva a dobogóról.