Age of Tyrants (p)review

2015.12.30. 12:26

Sziasztok!

 

Mivel lassan egy éve nem írtam a blogra, és mivel egy remek új cikkre nyílt lehetőségem, újabb bejegyzéssel jelentkezek, ezúttal egy teljesen új témával, és a blog témáját tekintve új méretaránnyal. John Robertson, az Age of Tyrants egyik megalkotója felkért a fordítás elkészítésére MasterDwalin kollégával együtt, emellett küldött nekem pár sample járművet is a leendő rangeből. Így hölgyeim és uraim igen, első „fizetett” cikkemet olvashatjátok a blogon : ) Nem fogok Mountain Dew és Doritos review-okat írni ettől, de egy blog írójának mindig hatalmas élmény ha elismerik. Innen is köszi minden kedves olvasómnak, még ha hanyagoltalak is benneteket az elmúlt időszakban. Utolsó évemet csinálom az egyetemen, így nem hiszem, hogy sokkal több poszt lenne a közeljövőben, de megpróbálok haladni (és akár a két elindított cikksorozatomhoz is hozzátoldok ezt-azt…).

Hi folks,

As I haven’t really updated my blog in about a year, and got an opportunity for an interesting article, here I am with a new one, this time with an entirely new period and scale for my blog. John Robertson, one of the makers of Age of Tyrants asked me to help with the Hungarian translation of his game along with MasterDwalin, and he was kind enough to send me some review samples, so yes, Ladies and Gentlemen, this is the first „paid” review on my blog : ). I won’t be writing Mountain Dew or Dorritos reviews from now on, but it’s always a big step in a blogger’s life when his work is appreciated. So thanks for all my readers, even tho I’ve been neglecting you for some time now. I’m (hopefully) in my last year at college, so I’m not sure if there’ll be more frequent posts, but I’ll try to do my best (by making some more posts for the two series I’ve started – not in English yet, but given there’s need for it, I can translate them).

wallpaper_junkers_1920x1200.jpg

 

No, a hosszas felvezetés után először is arról, mi az az Age of Tyrants. Ha emlékeztek még, volt egy olyan játék, hogy Void. Aztán lett ebből Urban War, ami az Urban Mammoth cég gondozásában volt jelen, amit eladtak a Scotia Grendelnek, aki a régi Void cuccokat is forgalmazza. Mind a Void, mind az UW 28mm-es scifi skirmish játék volt, ahol kb. féltucat frakció mérte össze erejét, az Age of Tyrants pedig egy ugyanezen a világon játszódó 6mm-es mass combat wargame – mintha csak az Urban War Epic-je lenne.

After this lengthy introduction, let’s talk about Age of Tyrants for a bit. If you remember, there was a game called Void. Then it became Urban War, by Urban Mammoth, which was sold to Scotia Grendel, who sells old Void figures now. Void and UW are both 28mm sci-fi skirmish games, with approx. half a dozen factions running around gunning each other. Age of Tyrants is based on the same universe, but this time it returns as a 6mm mass combat game – it’s like Epic for Urban War.

 wallpaper_viridians_1920x1200.jpg

Mivel valamikor (2016 közepe a sanszos) tervezem az Urban War kipróbálását is, ill. első blikkre ez a játék is tetszik, szerintem előfordul majd még 1-2 cikk mindkettőről. Bár kezd már elborítani a sok korszak, rendszer és világ (még a régi Warzone figuráim is elővettem), egye fene – a gyűjtés maga is egy hobbi, és ha nincs más, hát legfeljebb a polcon állnak, vagy festésre várnak, és szép lassan haladok mindennel. Szeretem ezt csinálni, és legrosszabb esetbe akár szólóba is lehet játszani, de tuti akad ember majd. Remélem.

At some point in the future (hopefully mid 2016) I plan to try Urban War too, and for the first glimpse I like Age of Tyrants too, it’s possible there’ll be more articles on the topic, even tho I’m getting swamped by the number of systems and periods I want to play (even got my old Warzone figures out), but oh well, collecting and painting is a hobby in itself, so I’m not complaining. I like doing this, and even in the worst case I can play one or two games in a year, which isn’t a bad thing to be honest.

 viridian_snipers.jpg

No, de akkor nézzük csak mit is kaptunk. 3 műgyanta harcjármű, pár alkatrészből. Az első egy Viridian Dire Wolf, a második egy Junkers Venator, a harmadik pedig egy VASA KV-90. Összerakásuk nem túl bonyolult, pár a kis alkatrészekre elkél a segítség, hogy pontosan mit hova – szerencsére az Age of Tyrants honlapon fenvan minden jármű 3d képe, ill. már néhány festett példány is felkerült a netre, így nem lesz semmi komoly probléma az összeállítással.

Let’s take a look at what we have. 3 resin vehicles, made up by few parts. The first one is a Viridian Dire Wolf, then a Junkers Venator, and a VASA KV-90. Assembly is not rocket science, but some help might be required – thankfully the AoT website has rotating 3D images of them, plus there are already pics of some painted examples online, so no problem.

 

A járművek gyönyörűek. Részletesek, sorjának nyomát se találtam, viszont kicsit fura helyen vannak a tüskék. Kis erővel és egy jó késsel könnyen leszedhetőek, a gyanta nem olyan rideg mint a már megszokott. Buborék tekintetében a Junkers tank lánctalpán volt két elég nagy, kis GS-sel minden megoldható, mindenesetre remélem ilyen nem fog előfordulni a többin.

The vehicles are really beautiful at first glance. Detailed, no sign of flash, but the spikes are at weird places. With gentle force and a good knife they can be removed easily, but be careful. Resin is rather flexible, not as rigid as other manufacturers’. I’ve found two big bubbles on the tracks of the Venator, but nothing that can’t be helped with some Greenstuff.

 

Vegyük is végig a járműveket egyesével. Első a Junkers Venator,   egy szép nagy doboz. Öt alkatrész, test, torony, tolólap, és két kis sín a hátuljára (ami a honlapon nincs felrakva, így felteszem opcionális alkatrész, de felrakom). Ez utóbbi alkatrész kicsit ferde volt, de nem túl zavarón. Ha valami nagyon elhajlott, meleg víz és visszahajlítás. A torony egy marhanagy minigunnak ad otthont, oldalán kis ködvetők, nagyon tetszik összességében. A paneleket nagyon szépen lehet egyesével weatheringelni, és a szegecsek is prímák. A kis biszbaszok is nagyon szépek, géppuska, kipufogó, hűtőrács, a részletességre nem lehet panasz, ezért egy külön hatalmas pirospont jár. A sínek kivételével minden alkatrésznek van egy kis plug, de azok is egyszerűen felrakhatóak. Az összeállításhoz pillanatragasztót ajánlok, mint minden műgyanta maketthez. Kifejezetten pofás tank, előreláthatólag élvezetes lesz festeni. A standard talp, ami minden alá kerül 50mm-es, ezen épphogy elfér, kicsit le is lóg, viszont oldalt marad hely a modellező hajlamúaknak.

Let’s take them one by one. First is the Junkers Venator, a nice big box. Five pieces, body, turret, dozer blade, and two small rails to the back (not show non the website, so I suspect it’s either an optional part, or not made for this one originally, but I’ll put them on it). The latter two were a bit bent, but not disturbingly bent, and everything can be bent back with some hot water, so no problem again. The turret gives home to a bloody big minigun, with some smoke launchers on the side, really like it. Panels can be weathered independently pretty good, and the rivets are looking really cool too. All the machine guns, exhausts, all the details are really nice, a huge plus in my book. Except for the rails every component has a small plug, but those can be fitted rather easily. I recommend superglue for all assembly as with all resin miniatures. Really good looking tank, I think it’ll be great to paint. Standard base size for the game is 50mm, it barely fits, and there’s great deal of space on the side, but some random stuff can be placed there for extra added effect.

 dscf7236.JPG

 

dscf7237.JPG

 

dscf7238.JPG

Másodiknak vegyük a Viridian Dire Wolf-ot. Ennél tényleg elég macerás helyen vannak a tüskék, ezt érdemes lenne talán máshogy csinálni, bár ennél jobb felület sajnos nincs a járművön. Négy alkatrész, test, torony, kis keresőfény, és egy antenna. Utóbbi kettő elég aprócska alkatrész, mindkettő a torony tetejére kerül. Az összeállítás jóval problémásabb volt, mint a Venatornál. A két kis alkatrész a toronyra nagyon nem akart a helyére menni, és a hajlós gyanta nagyon nem segített. Kicsit meg kellett nagyobbítanom a lyukakat fúróval, így belementek. Részletekre itt sem lehet panasz, a toronyban a géppuska csöve is üreges (valamennyire), bár néhány helyen kicsit erőtlenek a vonalak. Engem kicsit a Bauhaus Grizzly tankra emlékeztetett, meg volt valami anime is ilyesmi tankkal, amit malacok irányítottak (ne is kérdezd…). Mivel jóval kisebb, mint a Venator, még nagyobb a hely mellette, de sebaj – fér rá elég extra.

Now let’s take a look at the Viridian Dire Wolf. The spikes are at really problematic places here, it’s harder to remove them, but sadly there’s no better surface to put them on sadly. Four parts, body, turret, radar dish, searchlight. The latter two are really tiny, so be careful. Assembling was also problematic, since the small holes for the two small parts were too…small. Had to enlarge them a bit with a drill, and the bendy nature of the resin didn’t help me either. Details are excellent here too, the machine guns on the turret have the end of the barrels hollowed, tho the lines are tad shallow at some points. The vehicle reminds me of the Bauhaus Grizzly a bit, and a tank from an anime where it was commanded by pigs or something (don’t ask…). It’s a lot smaller than the Venator, so there’s a great deal of space on the side, but you can fill it with extra stuff like trees, infantry, all the jazz.

 

dscf7232.JPG

dscf7233.JPG

dscf7239.JPG

dscf7240.JPG

Utolsó járművünk a tekintélyes fegyverzetű KV-90. A szovjet ipar tovább él, és továbbra is elég drabális holmikat gyárt, úgy tűnik. Alkatrészek számát tekintve 7 darabból áll, ami valamivel több, mint az eddigiek, de még így se olyan borzalmasan sok. Ezen alkatrészek az alábbiak: test, torony, két rakétavető, kisebb torony, antenna, géppuska a torony aljára. Utóbbi kettő itt is elég apró, de sokkal egyszerűbben felrakható – a géppuskának nincs külön konkrét helyet, de valahogy automatikusan ráállt a kezem, nem volt gond a felrakás. Az antenna ugyan kicsit csálé, de ez az én bénázásomnak köszönhető. A rakétavetőket nem ragasztottam fel, egyrészt nem akarom megszivatni magam a festésnél, másrészt remekül megtartja ragasztó nélkül is. A tüskék itt kifejezetten rossz helyen vannak, a rakétavetők tetején és a jármű elején a sárhányókon – nem is sikerült a legszebben leszedni, pedig nem ma kezdtem a makettezést. A futógörgők viszont nagyon tetszenek, és a lánctalp is remekül ki van dolgozva, a részletek az előző kettőhöz hasonlóak. A rakétavetők teteje kicsit buborékos volt, de felszíni buborék szerencsére nincs – alapozás után nem lesz látható. Ez, és a Venator lánctalpa ahol buborékot találtam, így kijelenthető, hogy az öntés minősége is egész jó.

Our last vehicle is the respectably armed KV-90. The Soviet war facilities still make really huge vehicles, apparently. Partswise there are seven, which is a tad more than the last two, but nothing unmanageble. Body, turret, two rocket pods, radar dish, machine gun. Latter two are really small here too, but placing them on the tank is much easier – the radar is a bit effed up, absolutely my fault. Machine gun doesn’t have a plug of his own, but I could place it rather easily. Spikes are on really unfortunate places here too sadly. Front mudguards, and top of the pods – I managed to leave some ugly marks, even tho I didn’t start modeling yesterday. The running wheels and the tracks are really nice on the other hand, and the details are on par with the previous tanks. The top of the pods has some bubbles, but under the surface, so won’t really be visible after basecoat. Only two places with bubbles were here and the tracks of the Venator, so we can say that casting is good.

 

dscf7234.JPG

dscf7235.JPG

dscf7241.JPG

dscf7242.JPG

Mivel ebben a méretarányban csak Epic járműveim vannak, némi méretösszehasonlítás:

As in this scale I only have Epic figures, I can only include those as means of scale comparison:

 

dscf7244.JPG

dscf7245.JPG

Végső véleményként pedig…tetszenek. Nagyon tetszenek. Kíváncsi vagyok a gyalogságra és a szabályrendszerre (aminek ugyan elkezdtem a draftját, de nem fejeztem még be), és ha épp úgy alakul, egy Kickstarter kampányt is szívesen támogatnék.

As a final opinion, I like them a lot. I’m curious about the infantry and the rules (which I’ve started to read, but haven’t finished yet), and I could drop by to pledge in a Kickstarter if it comes to that.

 

Reményeim szerint egy kis step-by-step cikket is felrakok majd róluk, addigis írjátok meg véleményetek, kíváncsi vagyok mi az első benyomásotok.

Hopefully I could present a small step-by-step article on their painting too, but till then write your opinions and first impressions on them, I’m curious what you think.

 

Köszönet a megkeresésért John Robertson-nak, és a Myriad Miniatures-nek a járművekért.

Thanks for John Robertson and Myriad Miniatures for contacting me and for the figures.

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr858212002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeyilKree 2015.12.30. 23:40:38

Megint csapongsz! Nem haladsz a tündékkel! :D

Pofás kis tankok tettszenek. Egy tesztmeccsre barmilyen rendszerre jó vagyok, tudod.

Annak meg hogy megint írtál, külön örülök!

Sándor Kaba Sarkadi 2015.12.31. 11:55:59

Szevasz Zirrian!

Először is a dicsőséges visszatéréssel kapcsolatban… Olyan régen nem írtál ide semmit, hogy én konkrétan el is felejtettem, merre találom a bejegyzéseidet. Na, de mostmár itt vagy, aktív leszel (!) és elmentettem a könyvjelzőim közé is a blogcímedet. Remélem a januári miskolci makettfesztről is születik majd színes-szagos dokumentum.

Másodszor pedig, ha fordításról van szó, én nagyon szívesen vállalnám a lektorálás szerepét, kizárólag szintaktikai elemzőként, azaz a magyar helyesírás szabályait követve szívesen kijavítgatnám a szöveget. Persze csak ha nem gond és a társfordítód is beleegyezik a dologba.

Sohasem hittem, hogy ilyet mondok egy páncélozott járműre, de ezek a tankok tényleg szépek! Van karakterük, fiktív létükre teljesen hihetőek és szívesen tologatnám őket az asztalon. Tudom, hogy szorgalmasan és precízen festel, így már nagyon várom a képeket a festett modellekről is.

Ahogy Meyilkree kolléga is szólt előttem, tényleg kezd nagyon szerteágazni és felaprózódni az érdeklődésed a sok-sok terepasztalos játék között, ami nem feltétlenül rossz, ha fejben tudod tartani a szabályrendszereket az informatikai államvizsga tételei mellett. :) Tudom, hogy a kívánságműsor olyan paradox szóösszetétel, mint a békeharc (vagy kívánság, vagy műsor), de ha lehetne, én szeretnék látni a jövőben itt egy olyan bejegyzést, ami az eddigi, teljes festett figura gyűjteményedet bemutatja. Illetve egy összefoglaló abból, milyen játékban hány pontból vagy kihívható. Szerintem az Inkvizítoros profilodban el van már avulva kissé a "Játékok és seregek" szekciód. :D

Remélem tudtam kicsit segíteni, várom a többi bejegyzésedet! Addig is boldog új évet és malackát kívánok!

Üdv:
Kaba

zirrian 2015.12.31. 12:02:27

@Sándor Kaba Sarkadi: Hát, igyekszem :) A segítséget köszi előre is, ugyan még nem aktuális, de amint megkapjuk a fordítandó anyagot, szólok. Inkvizítoron pont nemrég frissítettem a sereges részt, így az többé-kevésbé aktuális :)

Festett figuragyűjteményt megpróbálok, de eddig teljesen kész csak a KoW törpe seregem, a többi még alakul - napóleoni franciáim is várják az erősítést, ill. hogy kifessem ami még dobozban van.

Boldog újat neked is, és januárban találkozunk!