Sziasztok!

A normandiai partraszállás 73. évfordulójának alkalmából gondoltam végre befotózom az amerikai ejtőernyőseimet, amiket pár hónapja fejeztem be. A sereg alapját az Airfix US Paratroopers adta, remek kis készlet, bizonyos hiányosságokkal és hátrányokkal. Játékrendszerileg a Battlegroup amerikai ejtőernyős szakasza volt a kiindulási pont, de egy 1000 pontos Bolt Action sereget is ki lehet rakni ezekkel a figurákkal. Vegyük is sorba, mik vannak hát!

dscf4852.JPG

Elsőnek a parancsnoki csapat - Battlegroup szerint 6 fő, Bolt Actionhöz lebontható tisztre (1 vagy 2 fővel) ill. tüzérségi/légi megfigyelőre (ugyancsak 1 vagy 2 fővel). A középen álló géppisztolyos figurát, aki az Airfix szerint John Wayne "A Leghosszabb Nap" c. filmből (tényleg hasonlít) csak itt használtam fel, hogy legyen egyedi, és mindig tudni lehessen, ki a főnök. A többi figura tulajdonképp esetleges, ahova épp kellenek, a távcsöves és a rádiós kivételével. 

dscf4855.JPG

Az első raj - 9 fő, egy NCO, egy BAR puskás. A konverziókat később tárgyalom ki, menjünk is tovább.

dscf4856.JPGA második raj, felépítése megegyezik az elsővel. 

dscf4858.JPGEgyéb, kiegészítő jellegű figurák - 2 db 2-fős Bazookás csapat, egy szanitéc és egy mesterlövész.

dscf4859.JPGUgyancsak kiegészítők, és elnézést a homályos fotóért. Battlegroup szerint előretolt parancsnoki csapat, előretolt megfigyelő csapat (nekik kell még egy Jeep), és felderítők (nekik is kell egy Jeep). Javarészt ugyancsak berakhatók más osztagokba, vagy Bolt Action szerint a 9-fős osztagok 12-fősre duzzasztása is megoldható velük. 

dscf4860.JPGNehézfegyverek - egy könnyű 60mm-es aknavető, egy közepes 81mm-es aknavető, két .30cal géppuska és egy 57mm-es páncéltörő ágyú. Battlegroupba ezeket mind felrakhatom a szakasz részeként, Bolt Actionbe döntenem kell a két aknavető közül melyiket akarom felrakni, de a két közepes géppuskát felrakhatom egyszerre.

 

Magáról a készletről:

A készletet eredetileg 1975-ben adták ki, a figurák faragása pedig meglepően szép ehhez képest - az Airfix késői figurái kifejezetten jól sikerültek. Az arcok szépen ki vannak dolgozva, és bár az utolsó kb. 20 figuránál kicsit elcsaltam a festést (erős szárazecset, bemosó, kis highlight), egész jól sikerültek, a részletek is látszanak. Ami a szett nagy fogyatékossága, hogy fegyverzet tekintetében van benne Thompson meg M1 karabély és ennyi. Kellett rengeteg extra felszerelés, ezért úgy döntöttem, hogy amit csak tudok, összekonvertálom. Ehhez több dolgot is felhasználtam. Először is, soksok jó ötlet, így elkezdtem kutatni, hátha valaki csinált már ilyet, és találtam is egy szép ejtőernyős bandát, ahonnan jónéhány ötletet lenyúltam. Sok alap pózt is meg kellett változtatnom, ugyanis volt 3-féle karabélyos és 2-féle géppisztolyos póz. A fekvő figurákat nem szeretem, így csak, mint fentebb látható, a nehézfegyverekhez használtam fel 1-2 darabot. Az egyik fekvő figuránál valami furcsa oknál fogva egy Sten géppisztoly volt, ami amerikai ejtőernyősöknél...elég esélytelen. 

Először nézzük meg a készlet által kínált alap pózokat:

dscf4865.JPG

A fekvő pózok kivételével ezt a 12 pózt ajánlja a készlet. A gyalogsági ásós-bajonettes póz, valamint a két karját lóbáló figura elég haszontalan, de egyet-egyet kifestettem, előbbit simán egy osztagba, utóbbit szanitécnek. 

dscf4868.JPGIsmét elnézést a homályos képért...a középső rajpk figurát a két szélső figurából raktam össze egy torzócserével - bár így megnézve szerintem rossz figurát fotóztam le, és a térdelő karabélyos figura volt az alap, de sebaj. 

dscf4869.JPGSajnos az Airfix nagyon utálja a BAR-t, így egyik készletében sem rakta be a fegyvert...Eon kollégától anno kaptam két keretet, amin volt egy csomó amcsi felszerelés, többek közt egy BAR, így fogtam és lecseréltem a térdeplő karabélyos figura fegyverét a BAR-ra, GS-ből csináltam neki válltámaszt, és így remekül meg is csináltam.

dscf4877.JPGA másik BAR puskásat hasonló módon csináltam meg, bár itt a kézfejeket kellett megcsinálnom GS-ből.

dscf4870.JPGItt egy teljesen másik készletből kölcsönöztem. A Type 1 brit kommandós készletbe van egy pár érdekes póz, összességében elég felejthető szett...sajnos a Type 2 sokkal ritkább (de sikerült belőle szerezni - erről később), de bizonyos alkatrészek használhatók belőle - itt például egy géppisztolyos figura torzóját vettem ki, ráraktam asszem a hadonászós figura lábaira, és ugyanannak a figurának a fejét megkapta. Jó csípőből tüzelő póz lett belőle.

dscf4871.JPG

Ez a figura nem annyira konverzió, mint sima kitbash - a Hasegawa US Infantry Combat Groupból megkapta a hátára a rádiót, simán felragasztva pillanatragasztóval. 

dscf4872.JPG

Hogy ne legyenek túl egyforma NCO-k, a középső figura megkapta a lapátos figura balkarját a bajonett nélkül, ill. egy új fejet.

dscf4873.JPG

Ismét a Type 2 kommandós szettet vettem elő, amiben valami furcsa oknál fogva volt egy bazookás póz is...torzót lekaptam, új fejek, és két bazookás ejtőernyős, szolgálatra jelentkezik.

dscf4874.JPG

Itt egy kicsit csaltam...az IMEX koreai háborús dél-koreai gyalogos készletéből egy térdelő figurát, kapott a puskájára egy távcsövet a Wargames Factory német gyalogos készletéből, valamint egy ejtőernyős fejet.

dscf4875.JPG

Fejcsere, ill. karcsere a fekvő karabélyos figurával. Nem a legszebb munkám, nem is volt egyszerű levágni, de legalább van ilyen.

dscf4876.JPG

A figura kapott egy pár kavicsot a lába alá, egy torzót az Airfix US Marines dobozból (hogy legalább egy kevéske Garandos minim legyen...), meg egy új fejet és egy hátizsákot a Valiant British Tommies dobozból, hogy elrejtsem a másfajta szíjakat.

dscf4878.JPG

Hadonászós figura+karok az US Marine dobozból és új fej. Ismételten nem a legszebb konverzió, de legalább van.

dscf4861.JPG

A géppuskás csapatokhoz az Esci szettből nyúltam le a géppuskákat, a térdelő géppisztolyos figura fegyverét kivágtam, random karokkal pedig megcsináltam a töltőket, és egyedül itt használtam fel majdnem eredeti formájában a két fekvő figurát.

dscf4862.JPG

Az 57mm-es páncéltörő ágyúhoz az Airfix Universal Carrier készletéből használtam fel a 6-fontos ágyút, mivel az 57mm-es ágyú brit licenc alapján került gyártásra náluk. A csőszájféket levágta, mivel az nem volt az amerikai változaton, de egyébként nem módosítottam. A hadonászós figura kapott térdelő lábakat, térdelő géppisztolyos figura elvesztette fegyverét, a távcsöves figura módosítás nélkül lett lefestve.

dscf4863.JPG

A könnyű aknavető a már említett két kereten volt, az egyik kezelő ismét az IMEX készletből lett elvéve, új felsőtesttel a fekvő figura fejét kicseréltem, ill. kapott egy új jobb kart.

dscf4864.JPG

Az aknavető az Airfix brit ejtőernyős seregéből van, aminek semmi köze nincs az angol ejtőernyősökhöz...a kezelők a hadonászós figura, gránátdobó új lábakkal és a rádiós mini, emlékeim szerint új antennával a rádióhoz, amit drótból csináltam meg.

És azt hiszem ennyi - a Battlegroup sereghez kell még három darab Sherman, egy M8 Greyhound, egy Jeep 2-fővel, egy Jeep 3-fővel és egy .30cal géppuskával. Shermant és M8-ast még intézni kell (van die-castom, de inkább 1:76-osat akarok), a két Jeep pedig az Amercom-félékből lesz elkészítve némi konverzióval.

Köszönöm a figyelmet, remélem némi inspirációval tudtam szolgálni. Az 1:72-es műanyag figurák konvertálása nagyon szórakoztató, és ha valami nem sikerül annyira...kit izgat, a figurák darabja 50-100 forint...a konvertáláshoz ajánlom a pinnelést (a két összeállítandó részbe kis lyukat kell fúrni és beleragasztani egy rézdrót darabkát), valamint némi Greenstuff beszerzését. 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr7512567483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.