PST PT-76

2017.06.20. 12:42

Sziasztok!

Vietnámi projektemet folytatva elkészültem egy észak-vietnámi PT-76-os könnyűtankkal. A PT-76-ost a Szovjetunió 1951-ben vezette be, összesen változatából (mint az alább bemutatott B típusjelűből) kb. 12000 darabot gyártottak belőle, amiből kb. 2000 darabot exportáltak. Több, mint 30 ország hadserege használta, és a mai napig az egyik legelterjedtebb kétéltű tank. 76mm-es ágyú a toronyban, ill. egy 7.62mm-es koaxiális géppuska adja a fegyverzetét. Adott esetben a parancsnoki kupolára is szereltek egy DSK géppuskát, de túlzottan nem volt jellemző. 

(kép forrása: http://elfnet.hu/haditechnika/harckocsik/pt76.php)

Az észak-vietnámi hadseregben a PT-76-os volt a kevés használatban álló tank egyike, ezért úgy gondoltam, szerzek belőlük. A páncélosösszecsapások nem voltak jellemzőek a háborúra, amerikai tankok emlékeim szerint nem csaptak össze vietnámi páncélosokkal, az ausztrál Centurionok is csak egyszer. Főleg "mi lett volna ha" küldetésekhez lesznek így jók, vagy ha Force on Force szerint Fog of War kártyából előkerülnek, ill. az Ambush Valley küldetéseibe is szerepel egy, amelyben 3 db T-55-ös és 2 db PT-76-os áll a vietnámi erők rendelkezésére - ezt tartottam szem előtt, hogy ha eljutok ehhez a küldetéshez, meglegyenek hozzá a járműveim. 

A három készletet egy ismerősömtől szereztem be, aki az ACE készlete helyett a PST dobozát ajánlotta. Limitált ismereteim vannak az ACE termékeivel, és szerintem jobb is így. A PST készlete jó, bár bizonyos részeket kicsit elrontottam sajnos, így még lehet, hogy a jövőben ezt-azt módosítok.

dscf4920.JPG

A doboz magenta-kék-szürke színvilága kicsit fura, valamint WWII-nek is kicsit késői, de sebaj...az illusztráció tetszik, a doboz jó első benyomást kelt. A doboz oldaláról kiderül, hogy egy Belorusz cégről van szó - nem túl gyakori.

dscf4921.JPG

Egy műanyagzacskóban négy keretet találunk, egy összerakási útmutatót és egy matricaívet. A matricák szépek, többféle nemzetiségű járműre is jók (nem néztem utána, de Keletnémet és szovjet tengerészeti tuti), van rajtuk elég toronyszám is több járműre.

A 4 keretből az egyiken a félszemenkénti lánctalp van, erről később, a maradék hármon a jármű alkatrészei. Az öntvény szép, bár ha megnézitek a torony tetejét...a kis pöcök amin az alkatrész száma van, rálóg az alkatrészre, így egy jó kör lesz ott a vagdalással és csiszolással. Nem volt bonyolult vagy nehéz, de azért na...

dscf4922.JPG

A járműtest kerete, délen enyhén  belelógó Homer Simpsonos pocakommal - a tank teste meglepően nagy, valamiért sokkal kisebbre számítottam. Az alja is szépen ki van dolgozva, ha valakinek ez lenne a fétise.

dscf4923.JPG

A torony és a lánctalp. A láncszemek annyira nincsenek részletesen kidolgozva, de igazából teljesen rendben vannak, egy wargame modellhez nem is lehet többet kívánni. A már említett belelógó alkatrésszám itt pont látható.

dscf4925.JPG

Közeli a futóműves keretről - szépek a görgők, és ami nagyon tetszett, hogy a hátsó vezetőgörgőnél nincs végig fogazva, csak ahol nincs lánctalp. Kifejezetten megkönnyíti az összerakást.

dscf4926.JPG

Az alváz, a futómű és a lánctalp összerakása meglepően kellemes volt. Az alsó teknő nem volt teljesen egyenes, de a PST műanyagja viszonylag puha - nem Airfix-figura puha, de a műanyagragasztó megfogja az odaszorított, egyenesen tartott alsó részt minden gond nélkül. A félszemenkénti lánctalpat nem szeretem túlzottan, de itt egész kellemes volt az összerakása - jól illeszkedett, volt elég extra is.

dscf4927.JPG

A torony. Sajnos a koax. géppuska már el volt törve amikor kibontottam, a lámpát meg sikerült elpattintan a szobában valahova. A csőszájfék elég trén van megoldva, a végének a felét külön fel kell ragasztani, és elég vékony az egész - összesen kétszer tört el, így egy kicsit ferde lett, nem tudtam pontosan visszaragasztani sajnos. A másodiknál ha ugyanez lesz, akkor valószínűleg lecserélem egy 25 fontos angol ágyú csőszájfékére, ami bár nem ugyanolyan, de hasonlít. Mint látható az ágyú mindkét oldalán elég randa beszívódások vannak, a baloldalira raktam pár láncszemet a maradék lánctalp darabokból, a másik oldali annyira nem volt zavaró. Egyébként putty+csiszolás a megoldás.Mint az látható, sok alkatrészt nem raktam fel, mivel nem volt megjelölve a helyük sehol, valamint, és ez a fontosabb ok, wargamehez sérülékeny lett volna a rádió. 

dscf4942.JPG

Toronyhoz még egy - az alján a két pöcök sajnos közel sem volt a tank testén a két lyukhoz, így egyrészt azokat nagyobbra reszeltem, másrészt a két pöcök helyett felraktam egy sztirolcsíkot. 

dscf4928.JPG

A félkész páncéltest - mint látható, elég randa rések vannak, nem tudom, hogy ez mennyire az én, és mennyire a makett hibája. Itt következett egy pár kör tömítés-csiszolás...

dscf4941.JPG

Valamivel jobb. A hátsó páncéllemeznél nem sikerült tökéletesen (sőt...), kicsit le lett kerekítve, ide majd később lehet, hogy rakok álcahálót vagy valami felgöngyölt ponyvát.

A maradék alkatrész felpakolása igazán nem volt bonyolult, és mint azzal szembesültem, elfelejtettem lefotózni, így következzék a festés...

dscf4952.JPG

 Először fekete akril sprével fújtam le, majd utána az Ammo of Mig háború utáni szovjet tankszínével (ami kifejezetten hasonlít a Vallejo Russian Uniformjára, ha valaki kenőset szeretne). A festéket vietnámi háborús szettből szereztem, egybe van szovjet tank zöld (mivel a vietnámiak nem festették át), amcsi járműszín és amcsi járműbelső. A szín és a festék is jó, a fújást élveztem. Kicsit csillog, jobban, mint az amerikai festék a szettből, de ez legyen a legnagyobb baj. 

Ezután a tankfestős cikkben ismertetett módszerekkel festettem ki a PT-76-ost (és mivel nem találtam meg az ékszerészdrótomat, a géppuskát még nem pótoltam), a cikket erre találhatjátok: http://plasticfantastic.blog.hu/2017/03/04/wargame_tankok_festese_ttq-ra

És végül a végeredmény:

pst_pt-76.jpg

Érdekes módon az enamel bemosó valamiért megint felmarta egy kicsit a lakkozott felületet - nem tudom pontosan miért, lehet, hogy nem hagytam elég ideig száradni. Legközelebb hagyom legalább egy napig.

Összességében a véleményem a készletről: nem rossz, van hová fejlődni, de a kisebb sérülékeny alkatrészek elhagyásával egy korrekt wargame tankot kapunk olyan 3000 forint körüli árért. A közeljövőben még meg fogok csinálni legalább egyet, a harmadikat meg talán a polcra száműzöm egyelőre. 

Bónuszképnek két T-55-ös, ugyancsak a vietnámi hadseregnek (de, csakúgy, mint a PT-76-os, sima szovjet járműnek is felrakhatók Európába):

t-55.jpg

A baloldali egy Trumpeter rendes makett, a jobboldali pedig Amercom újságmellékletes. Mind a kettő rendben volt, szép makettek, viszont az újságmellékletes nagy előnye, hogy ha találsz belőle, akkor a Trumpeter-féle árának feléért vagy harmadáért megkaphatod.

Köszönöm a figyelmet, lassacskán készen van a vietnámi gyalogság is, rengeteg konverzióval. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasticfantastic.blog.hu/api/trackback/id/tr412608347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.