Sziasztok!

Ma egy olyan témát szeretnék megosztani veletek, ami régóta a begyemben van, méghozzá a fegyverek a wargamekben.

Ahány játék, annyi szabály, és legtöbbjében a fegyverekre különös hangsúlyt helyeznek, elvégre nagy a különbség egy pikás és egy tőrös gyalogos között. Jópár éves wargamer pályafutásom során belefutottam pár olyan fegyverleírásba vagy szabályba, amivel erősen nem értettem egyet, főleg, miután élőben is volt szerencsém kipróbálni a fegyvert, vagy történelmi ellenpéldát ismerek.

Először érdemes megnézni, mennyire absztrakt a játék - tesz különbséget kard és balta közt? Számít-e, hogy sima vagy rövidíj van náluk? Az előbbi elsősorban skirmishjátékoknál szoktak bejönni, bár legtöbbje ott sem tesz különbséget, és egyszerűen "kézifegyver"-ként hivatkozik rájuk. Egyszerű, elegáns, ha az ember átmegy nagyon skirmishbe (5-10 figura) ott fontos szerepe lehet. Én a magam részéről az absztrakció bizonyos szintjét szoktam használni, kézifegyver, kétkezes fegyver, alabárd, lándzsa, tehát alap kategóriák ami a legtöbbre igaz, és extrák, amik kirívó esetek. Két esetben azonban szinte mindig morgok a szabályok miatt, ezek pedig a számszeríjak és a kétkezes fegyverek.

Szerző: zirrian

1 komment

Címkék: duma

 Úgy néz ki, Meyil'kree úr nem vette fel a kesztyűt (vagy csak későn tette meg), így a kihívás kicsit tovább csúszik - így egy kicsit én is lassabb tempóra kapcsoltam, viszont az első keret ruszki készen is van.

 

dscf6015.JPG

A készlet nem rossz, bár valahogy nem hozza az elvárt szintet. Az arcok kicsit mintha püffedtek lennének, az eddigi Zvezda készletekben nem ezt szoktam meg. A pózok jók, viszonylag könnyen festhető, de a vékony puskacsövekkel óvatosabban kell bánni. 

 

Nagyvonalakban a színek:

Egyenruha: Vallejo Middlestone

Puskák, fáslik, táskák, nagykabáthoz kötözött izék: Citadel Bestial Brown/Vallejo Beastie Brown

Nagykabátok: Vallejo Cold Grey+egy sóhajnyi fehér

Az első világháborúhoz meglepően kevés festési információt találok, főleg a keleti fronthoz. Titkon remélem, hogy egyszer lesz FoW kiegészítő a témában, mert azok a kiadványok rengeteg segítséget nyújtanak, hogy érdemes festeni a figurákat. 

 

Június végéig így nem készül el a csapat, mivel egyéb festenivalók is akadnak, de folyamatosan posztolok a progresszről 1-1 keret befejezése után. Bővítési terveim közt szerepel 1-1 doboz Strelets orosz dragonyos, HaT tüzérség, nehézfegyverek, ill. az ő gyalogos dobozuk. Kozákokat egyelőre nem néztem, de idővel szerzek azokat is, amik kis csalással egyszerre fognak szerepelni krími és első világháborús seregeimben.

Sziasztok!

 

Rég nem frissült a blog. Indítottam egy Facebook oldalt Zirrian Fest címmel (https://www.facebook.com/zirrianfest/), ahová bár ugyancsak viszonylag ritkán posztolok, de a gyors WIP képek oda jobban illenek. Most viszont egy ide illő poszt lesz, méghozzá egy kb. egyhónapos projekt, és egy kihívás, melyben Meyil'Kree kollégát invitálom egy festős/projekt challengre - egy hónap alatt kifesteni egy doboz 1:72-es első világháborús figurát a keleti frontra, kb. Limanova magasságára. 

Képtalálat a következőre: „limanovai csata”

Kép a Nagy Háború blogról.

Bevallom a csatával, ill. a hadszíntérrel még túl sokat nem foglalkoztam, de idővel előszedek némi témába vágó irodalmat. Ám előbb az én vállalásom:

dscf5985.JPG

- egy doboz Zvezda Russian Infantry of World War I figura (38 gyalogos és egy géppuska 2 kezelővel) kifestése Június utolsó napjáig, talpazva.

Gábornak pedig egy doboz Strelets Austro-Hungarian Honvéd, mely vegyesen tartalmaz lovas és gyalogos figurákat, valamint két géppuskát (amiből egy elég). 

Emellé, ha marad kedv/idő, némi releváns terep elkészítése is. 

A választott játékrendszer a Trench Hammer, ami a Nordic Weasel egy igen jópofa és egyszerű rendszere. Erre találjátok. A linken olvashatjátok angol nyelvű kritikámat is a játékkal kapcsolatban. Röviden egy kis asztalon, kevés figurával (vagy esetünkben jelzőkkel) játszható játék, ami kb. szakasz szintű összecsapásokra van tervezve. A játéktér növelésével ill. extra egységek bevetésével nagyobb szinten is játszható, többjátékos összecsapásokra, ill. bemutatójátéknak ideális. 5 dolláros árával nem egy prémium kategória, de minden centjét megéri. A sorozat többi részét is tudom ajánlani, a téli háborúshoz készül az orosz sereg, az orosz polgárháborúshoz pedig első világháborús seregeink nagy része felhasználható. Itt emelném ki, hogy elkezdtem felskiccelni egy második vh-s, csendes-óceáni, szigetugrálós változatot is, melynek teszteléséhez még kell festett figura, de ha valakit érdekel a dolog, szívesen átküldöm. A Trench Hammer nem tartalmaz pontrendszert, az író a Through the Mud and Blood küldetéseit ajánlja kiindulási alapnak, de a Winter Hammerben közölt pontértékek szerintem minden további nélkül használhatók. 

Elsőre amit ígérek, hogy hetente egy poszt lesz, melyben a jelenlegi állást bemutatom, valamint a végén egy összefoglaló - remélem a honvédekről is lesz hasonló. Az osztrák doboz elkészítése nálam is terítéken van, egy doboz Zvezda korai némettel együtt. 

Heti mérleg 38. hét

2017.09.24. 11:00

Sziasztok!

Mivel sokszor nincs kedvem 1-1 figura kedvéért posztot írni, álljanak itt azok a holmik, amiket magamnak festettem a héten - bérfestéseken kívül. Ha úgy alakul, minden héten jelentkezem, ha nem...akkor sajnos kemény az élet.

1. Judge Dredd

Az utóbbi időben lelkesen vetettem bele magam a Judge Dredd Miniatures Game világába - egy starter ami jelenleg nálam van, ezen felül kb. 8 doboz és kb. 11 bliszternyi figura jön, valamint az alapdoboz mellé adták a Blood on the Streets kiegészítőt is. A bíró csapatot múlthéten kifestettem (pontosabban 500 pont bírót, ami kampányhoz egy kezdőcsapat, és áll kemény három figurából), ill. egy adag Citadel-féle figurám is van, amik sajnos túl aprók a Warlord/Mongoose figurákhoz képest, így meg fogok válni tőlük nagy valószínűséggel. A héten elkezdtem az utcai banda festését, első alanyunk Cage:

 

A nevét azzal érdemelte ki, hogy ez a Nic Cage kép jutott róla eszembe:

 

 

Elkészült még egy figura, az ő Johnny Bravo frizkója miatt szimplán Johnny lett a neve.

2. Void 1.1

A Void a Warzone utódja és az Urban War elődje - kicsit oldschool figurák, de hangulatosak és jó őket festeni. Legtöbbjüket Kev White, a Hasslefree Miniatures ura és parancsolója faragta, aki a 2. kiadásos Warzone figurák készítésében is részt vett - a remek Bauhaus figurák az ő keze munkáját dícsérik. A chaingunner chaingun részét még valamikor tavasszal festettem ki, a két segédjével azonban még csak most készültem el. A Viridian csapatom ennyiben kb. ki is merült (van még egy fél mortar teamem...), viszont beszerzési fronton egy adag VASA figurát is sikerült magamévá tennem, így lassan elég figurám lesz Voidhoz ill. Urban Warhoz is. Régóta ki szeretném próbálni a rendszert, talán majd most...

3. 1:72 Chindit MMG

Az Ultima Ratio igen remek szettjének van két nagy hátulütője - egyszer a kevés puskás póz, amiből az egyik elég tré, a másik, hogy nincs töltő a Vickershez (ami egyébként a Revell ausztrál dobozából lett másolva - ahol volt hozzá töltő). Mivel egy rendes géppuskás csapatot akartam kihozni belőlük, latba vetettem minden tudásomat, szikét ragadtam és elkezdtem szabdalni. A töltő és az altiszt alapját az Esci brit kommandósai adták, a töltő karjait már nem tudom, honnan vettem, az altiszté az ugyancsak Esci-féle 25 fontos ágyú dobozából jött. Gyurmáztam rájuk némi feltűrt inget, a töltő hátizsákjára pár extrát (az alap a Valiant dobozból jött), a géppuskát pedig lecseréltem ugyancsak egy Valiantosra...és lett egy remek Vickers teamem. Emellé még egy szakasz Chindit jó lenne, jelenleg egy keretnyi figura van kifestve (ami egy Sten, 3 Thompson, 3 Lee-Enfield, 1 Bren, és egy helyi burmai machetével és SMLE-vel), egyelőre még nem döntöttem el, hogy konvertálok, vagy beszerzek pár fémet (a FAA gyárt Chinditeket amik ránézésre illenek az Ultima Ratio figuráihoz). 

 

Ill. elkészült a festése még egy PSC-féle német MG42-esnek is, de arról egyelőre nincs kép - majd jövőhéten!

Sziasztok!

 

Mivel rég volt már bejegyzés és az utóbbi időben sikerült haladnom valamivel, gondoltam firkantok már valami bejegyzésfélét...Nemrégiben egy spanyol úriemberrel nyélbe ütöttem egy nagyobb lélegzetvételű cserét aminek folyományaként kaptam egy kazal 1:72-es főleg műanyag figurát, de volt benne némi fémtermék is - többek között a címben szereplő ejtőernyősök. Tekintettel arra, hogy a fémet annyira nem kedvelem (bár ez inkább 28mm-re igaz, 1:72-ben az Elhiem és az Under Fire egyre jobban kezd meggyőzni az anyag előnyeiről), nem álltam nekik túl lelkesen, és ezen az sem segített, hogy festetlenól nem néztek ki olyan szépen...

dscf5385.JPG

First to Fight Pz 35(t)

2017.07.23. 19:35

Sziasztok!

Örömmel jelenthetem, hogy a hét elejétől kezdve én is rendes, dolgozó ember vagyok, nem csak csóró posztegyetemista élősködő. A GDP termelésének egyértelmű előnyei mellett azonban kevesebb idő, ellenben több pénz jut hőn szeretett hobbimra. Ehhez nem kapcsolódva (mivel fizetésem még nincs), egy rövid review a First to Fight cég Pz 35(t) tankjáról - kis készlet, kis review.

A tank történelmi bemutatásától eltekintenék, pár apróság amit érdemes megemlíteni: eredetileg cseh tank volt, melyet a németek az ország elfoglalása után szintén hadrendbe állítottak, és a korai hadjárataikban jelentős szerepet játszottak. Emellett hadrendben volt nálunk is, később Turán közepes harckocsinkkal sok hasonlóságot mutat. 

dscf5067.JPG

PST PT-76

2017.06.20. 12:42

Sziasztok!

Vietnámi projektemet folytatva elkészültem egy észak-vietnámi PT-76-os könnyűtankkal. A PT-76-ost a Szovjetunió 1951-ben vezette be, összesen változatából (mint az alább bemutatott B típusjelűből) kb. 12000 darabot gyártottak belőle, amiből kb. 2000 darabot exportáltak. Több, mint 30 ország hadserege használta, és a mai napig az egyik legelterjedtebb kétéltű tank. 76mm-es ágyú a toronyban, ill. egy 7.62mm-es koaxiális géppuska adja a fegyverzetét. Adott esetben a parancsnoki kupolára is szereltek egy DSK géppuskát, de túlzottan nem volt jellemző. 

(kép forrása: http://elfnet.hu/haditechnika/harckocsik/pt76.php)

 Sziasztok!

A normandiai partraszállás 73. évfordulójának alkalmából gondoltam végre befotózom az amerikai ejtőernyőseimet, amiket pár hónapja fejeztem be. A sereg alapját az Airfix US Paratroopers adta, remek kis készlet, bizonyos hiányosságokkal és hátrányokkal. Játékrendszerileg a Battlegroup amerikai ejtőernyős szakasza volt a kiindulási pont, de egy 1000 pontos Bolt Action sereget is ki lehet rakni ezekkel a figurákkal. Vegyük is sorba, mik vannak hát!

dscf4852.JPG

Sziasztok!

 

A 40k-val elég szeretem-gyűlölöm kapcsolatban állok. Ez a világ vezetett be a terepasztalos stratégiai játékok világába, a figurákat szeretem festeni, de a kiadó játékosokhoz való hozzáállása, valamint a szabályrendszereik általános borzalmas természete miatt nem tartozik a kedvenceim közé. Ennek ellenére sajnos kb. az egyetlen játék amire bárhol, bármikor ellenfelet találok itt, az ez. 

Amikor bejelentették, hogy megint lesz Specialist Games, megörültem, hisz a Necromunda mindig érdekelt, pár figurám van is hozzé, még amiket a Perry testvérek faragtak. Ezért is lettem elég mérges amikor a Shadow War: Armageddon bejelentésénél ill. reklámozásánál azt vetették be, hogy "a Necromunda folytatása". Egyrészt már ott volt a Killteam, másrészt Necromundát szerettünk volna, nem egy 40k-t 10 figurával...de idővel elkezdett érdekelni, normális fedezékrendszer, végre elővehettem a régi kiadású scoutjaim, szóval adtam neki egy próbát. A szabálykönyvet sikerült beszerezni korrekt áron (ennyiért még akkor sem sajnáltam volna, ha a játék nem jön be), figuráim voltak, terepet meg egyrészt Meyil'kree klubtársam készít Deadzonehoz, másrészt nekem is van ez-az, plusz építeni sem túl nehéz industrial témában.

shadow_war_1.jpg

 

Sziasztok!

Nemrégiben felkértek, illetve részben ajánlottam egy olyan cikk megírását, ami azoknak szól, akik nem tudják, hogy mi az a wargame – mégis mi alapján tologatjuk a kis katonákat, miért jó ez, hol érdemes elkezdeni, ésatöbbi. Az ötlet megtetszett, szóval úgy döntöttem, miért is ne, remek hobbi ez, de egy kívülállónak egy kicsit talán fura lehet elsőre. No de sebaj, mindenkinek el kell kezdenie valahol, és hát vannak rosszabb helyek is ennél a blognál ehhez…

Wargame tankok festése TTQ-ra

2017.03.04. 11:12

Sziasztok!

Alábbi cikkem témája, mint a címe is mutatja, wargamezéshez készült tankok elkészítése TTQ (Tabletop Quality) szintre. Elsősorban 1:72, de használható 15mm-es járművekhez, vagy akár 28mm-esekhez is. Nem mondom, hogy ez a legszebb, legvagányabb festés, de az asztalon jól mutat, és nem olyan bonyolult megcsinálni. Nézzük mire van szükség:

- egy tank, alapszínek és egyéb holmik (stowage, géppuskák) felkenve

- Citadel Typhus Corrosion

- Vallejo German Camo Black Brown/50:50 sötétbarna:fekete mix

- szivacsdarabka

- félfényes és matt lakk

- Ammo/AK enamel bemosó (ez tankonként változó, milyen)

- kozmetikai pálcika (alakja miatt, fültisztító is jó)

- Ammo/AK filter

- Citadel Armageddon Dust/pigment/Ammo of Mig enamel Nature effect

dscf4578.JPG

S-Model M113 build

2016.06.26. 19:50

Sziasztok!

 

Mint azt előző posztom legvégén ígértem, kis vietnámi háborús téma következik - az S-Model-féle M113-as doboz kibontása, járgányok összerakása, vélemények, ésatöbbi.

m113.jpg

 

Tanktalpazás

2016.06.24. 21:47

Sziasztok!

 

Sikeresen lediplomáztam, így nem ígérem, hogy sok cikk lesz, de talán valamivel több. Sok tennivalóm lesz nyáron makettügyben, mivel az elmúlt kb. két hónap borzalmas volt, szeptemberben meg megyek vissza a rájátszásra. No, de nem is ezért vagyunk itt, hanem hogy egy érdekes témát járjunk körbe, pro és kontra, ez pedig a tankok és egyéb harcjárművek talpazása. Előrebocsátom, hogy 1:72-ről lesz szó, más méretarányokról nem nyilatkozok.

10177409_10152006307172093_776784855705278748_n.jpg

Sziasztok!

 

Ismét eltelt egy kis idő mióta utoljára publikáltam itt, de most épp kéznél volt egy doboz Sherman amiről tudok írni. Nem egy bonyolult modell, és nem is mennék most bele annyira a történelmi részletekbe, így csak egy rövid felvezetés:

 

dscf7624.JPG

 

Az M4A2 verziójú Shermant az amerikai erők elsősorban kiképzésre használták, csatatéren többnyire csak a Csendes-Óceáni hadszíntéren került elő a tengerészgyalogság színeiben. Ellenben juttattak belőle mind a briteknek, mind a szovjeteknek, és előbbiek még Normandiában is használták bizonyos páncélosegységekben. Kis keresgélés és turkálás után megtaláltam a 8th Armoured Brigade-ot, akik Sherman III-asokkal (ami az M4A2 brit jelzése volt) és Sherman Vc Fireflyokkal voltak felszerelve, ill. a gyalogoshadosztályomhoz (50th Northumbrian) passzoltak, mivel egy ideig együtt harcoltak. Mivel nem találtam olcsó M4A4 készletet, csak a PSC-set, amely jelenleg pénztárcatávolságon kívül esik, így fogtam és eBayről rendeltem egy dobozzal. Postával együtt kb. 4000 forintra jött ki, ami nem rossz, viszont utólag találtam hazánkon belül is a Modellvasút Centerben, 2700 forintos áron, ha esetleg valakinek kellene. Néztem a Silverlandnél is, mivel tudom, hogy forgalmaznak Armourfast maketteket, de sajnos ez az egy pont nem volt náluk. Lehetséges lett volna még az Italeri M4A2 készlet beszerzése, de mivel még egyéb kiadásaim is voltak, az olcsóbb opció mellett tettem le a voksom - elképzelhető, hogy szükségem lesz még egy dobozra, abból már lehet, hogy az Italeri-félét szerzem be, ill. egy doboz Armourfast Firefly is esedékes lesz még.

 

Age of Tyrants (p)review

2015.12.30. 12:26

Sziasztok!

 

Mivel lassan egy éve nem írtam a blogra, és mivel egy remek új cikkre nyílt lehetőségem, újabb bejegyzéssel jelentkezek, ezúttal egy teljesen új témával, és a blog témáját tekintve új méretaránnyal. John Robertson, az Age of Tyrants egyik megalkotója felkért a fordítás elkészítésére MasterDwalin kollégával együtt, emellett küldött nekem pár sample járművet is a leendő rangeből. Így hölgyeim és uraim igen, első „fizetett” cikkemet olvashatjátok a blogon : ) Nem fogok Mountain Dew és Doritos review-okat írni ettől, de egy blog írójának mindig hatalmas élmény ha elismerik. Innen is köszi minden kedves olvasómnak, még ha hanyagoltalak is benneteket az elmúlt időszakban. Utolsó évemet csinálom az egyetemen, így nem hiszem, hogy sokkal több poszt lenne a közeljövőben, de megpróbálok haladni (és akár a két elindított cikksorozatomhoz is hozzátoldok ezt-azt…).

Hi folks,

As I haven’t really updated my blog in about a year, and got an opportunity for an interesting article, here I am with a new one, this time with an entirely new period and scale for my blog. John Robertson, one of the makers of Age of Tyrants asked me to help with the Hungarian translation of his game along with MasterDwalin, and he was kind enough to send me some review samples, so yes, Ladies and Gentlemen, this is the first „paid” review on my blog : ). I won’t be writing Mountain Dew or Dorritos reviews from now on, but it’s always a big step in a blogger’s life when his work is appreciated. So thanks for all my readers, even tho I’ve been neglecting you for some time now. I’m (hopefully) in my last year at college, so I’m not sure if there’ll be more frequent posts, but I’ll try to do my best (by making some more posts for the two series I’ve started – not in English yet, but given there’s need for it, I can translate them).

wallpaper_junkers_1920x1200.jpg

 

Sziasztok!

Még Karácsony után rendeltem a MoM Miniaturas - Divine Rage figurái közül egy ember parancsnoki csapatot, mivel nagyon tetszettek, és az áruk sem volt túl magas. 7 euró 4 műgyanta figuráért, amihez az alap troopert huszasával, 1 euróért darabját lehet venni. A posta mindössze 1.20 euró volt, ami Spanyolországból több, mint kellemes. A posta is kifejezetten gyors volt, hisz 19-én adták fel, és 23-án meg is érkezett (bár hozzá kell tennem, hogy kb. egy héttel azelőtt rendeltem meg). Oh, és ez lesz a blogom első kétnyelvű posztja, mivel eddig nem nagyon találtam review-t a figurákról, pedig kifejezetten jók, és megérdemlik az ismertséget. Fogadjátok hát szeretettel, és előre is elnézést a felmerülő nyelvtani hibákért.

 

Hi folks,

After Christmas I've ordered from MoM Miniaturas - Divine Rage's range a human command group, as I really liked how they look, and they weren't too expensive. 7 Euros for 4 resin minis, while the basic troopers for them are 20 Euros for 20 minis. Postage was only 1.20 Euros from Spain to Hungary, which is more than reasonable. They arrived rather quickly, as I got notification of them sending the minis on the 19th of January, and I got them on the 23rd. Tho I have to note that I've placed my order on the 12th. Oh, and this post is the first on my blog that's written in both English and Hungarian, as I couldn't find any reviews of the Divine Rage minis, but I feel they deserve ackowledgement around the internet. So, take this post as a milestona in my blog's history, and I'd like to apologize for any grammatical errors in advance. Let's begin!

Sziasztok!

Sok szó még nem esett a blogon a napóleoni dolgokról, pedig eléggé sikerült elvesznem bennük az utóbbi időben. Színes uniformisok, rengeteg lehetőség, és egy korszak, ami nem is annyira unalmas, mint az elsőre látszik...

pw1.jpg

2015-ös Újévi tervek

2014.12.31. 23:41

Sziasztok!

Új év, új projectek, meg régiek folytatása. Nézzük, mit kellene saját seregeimhez csinálni és beszerezni jövőre. Aztán majd meglátjuk, mi sikerül.

Kezdjünk egy gyors listával:

- Napóleoni francia sereg

- Napóleoni poroszok

- Normandiához britek

- Normandiához németek

- Észak-Afrika

- Csendes-óceáni japánok

- ANZAC

- WW1 

- Gyűrűk Ura

- 100 éves háborús franciák

- SAGA seregek

- Gallok

 

Sziasztok!

Most, hogy az elérhető maketteket nagyvonalakban kitárgyaltuk, építsünk sereget!  Alapvetően Bolt Actionhöz készül, de az alapelvek 1:1 arányú játékokhoz felhasználhatók. Kezdjük is el a Császári Japán Hadsereg felépítésével!

 

Először is az angolul tudóknak szeretném ajánlani a Bayonet Strength oldalát:

http://www.bayonetstrength.150m.com/Japanese/standard_japanese_infantry_battalion.htm

Remek összefoglalója a háborúban résztvevő seregek felépítésének, és én is ezt az oldalt használom amikor új seregbe kezdek. 

Sziasztok!

Gondolom blogom olvasói között is van egy pár, aki rajongója az 1:72-es méretaránynak, az olcsó figuráknak, de a puha műanyag, amiből van, sok gondot okoz – lepattogzik a festék, lehetetlen lesorjázni, nem megy a ragasztás, ledobja az alapozót…na ebben szeretnék segíteni nektek. Kb. 200+ festett 1:72-es figurám van (ill. ennyit festettem ki eddig), és az ember idővel rájön pár hasznos dologra. Vegyük is szépen sorban.

blog1.jpg

Sziasztok!

 

Mint azt mindannyian tudjuk, az első világháborúban a tankok megszületését a végtelen állóháborúk megszüntetésére, és a végső áttörésre tervezték meg alapvetően. Japánban azonban ez nem volt tapasztalható, így a páncélosok tervezésére még nem került sor, azonban az ország felismerte a bennük rejlő lehetőségeket. Beszereztek hát néhány Whippet tankok, melyekből hat még 1930-ban is szolgálatot teljesített, valamint néhány FT-17-est. Utóbbiakat FT-Ko néven vetették be Mandzsúriában, majd rendeltek a franciáktól tíz darab NC-27-est, ami „Otsu” néven futott náluk, és a lengyel hadsereg is rendszeresített. Ez az egység azonban Kínában maradt a háború idején.

blog_1.jpg

Sziasztok!

 

Mivel rég volt cikk, és erről panaszkodtak is, gondoltam összedobok egy bejegyzést egy készülő seregemről. Hasonló témában vadász már írt egy cikket (http://killzoner.blog.hu/2012/04/29/igy_epits_japan_sereget_wwii-hoz), én is csupán azért írom ezt meg, hogy szélesítsem a látókört, ill. kiegészítsem, ahol arra szorul. Elsősorban a műanyagokra koncentrálok, a fém és műgyanta holmikról később ejtek szót (amint ezt-azt kipróbáltam). Segítségül mindenkinek melegen ajánlom a Plastic Soldier Reviewt (http://www.plasticsoldierreview.com/Index.aspx), minden korszakhoz és hadsereghez az 1/72-es mérethez. Vágjunk hát bele, elsőnek vegyük a gyalogságot!

 

Múltidézés

2014.03.24. 21:41

Sziasztok! Réges réges régen, még valamikor általános iskola negyedik osztály környékén - azaz kb. tíz éve - bőszen vásárolgattam az antikvár képregényeket, és tán valamelyik Transformers vagy Garfield végén volt egy régi hirdetés a Hatalom Kártyái Kártyajátékhoz, röviden HKK-hoz (és maradnék is ennél a rövidítésnél). Nem tulajdonítottam akkor ennek még különösebb jelentőséget, de egyszer valahogy a neten is belebotlottam, és alapvetően tetszett. Azelőtt elég limitált tapasztalataim voltak a gyűjtögetős kártyajátékokkal, de ez valahogy megtetszett. Magyar nyelvű, igényes illusztrációk (kivéve a Hörcher-féle borzadalmak, de azokat csak később fedeztem fel), és mint kiderült, Miskolcon is lehetett kapni. Uccuneki, nagymamámmal el is mentünk, alappakli megvesz, van klub is, tök jó. Na ekkor kezdtem el kártyázni, és életem egy egész hosszú szakaszának néztem elébe.

Sziasztok!

 

Lement a makettfeszt, és mondhatni eredményesen. Voltak érdeklődők, sőt, volt, aki ki is próbálta. A magam részéről elfáradtam a végére, de ez betudható annak is, hogy viszonylag keveset aludtam előtte. A kiállított makettek nagyon szépek voltak, és sikerült alaposan bevásárolni, főleg festékekből. Sajnos sokkal többmindent nem tudok írni, ill. egyelőre képeim sincsenek - remélem le tudok vadászni néhányat, amin mi is rajta vagyunk :)

Az alábbiakban Berecz Zoltán (a.k.a. kiskorúbézoltán) orosz gyalogságáról pár kép, fogadjátok szeretettel. PSC gyártmányú 1/72-es figurák, a támogatófegyverek ill. egy T-34-esnek még híján vannak Ivánék.